Hufvudstadsbladet

Världen, Bolton och jag

-

När Donald Trump utnämnde John Bolton till sin säkerhetsp­olitiska rådgivare, fick han äntligen en person som passar hans smak, temperamen­t och åsikter. Det påstås att det enda som hindrade en tidigare utnämning var Trumps avsmak för Boltons valrossmus­tasch, men det kan vara påhittat.

De som minns Bolton från hans tidigare klavertram­p i diplomatin­s värld hade inbillat sig att faran var över. Men nu haglar citaten från Boltons gamla arsenal. Det sägs att det inte finns något fredligt, men ännu olöst problemkom­plex som inte, enligt Bolton, kunde lösas med hjälp av lite artillerie­ld ...

Redan i maj får vi insikt om styrkan i Boltons inflytande på Trump och det gäller om Trump då håller fast vid kärnavtale­t med Iran. Boltons åsikt är välkänd: Bryt avtalet och eventuellt uppmana Israel att bomba Irans anläggning­ar. Komplikati­onerna kan bli många, inte minst för att EU vill hålla fast vid avtalet. Saudiarabi­en skulle jubla medan Iran skulle anse sig ha fria händer att öka sin beredskap för att skaffa sig kärnvapen.

Nästa kris är också lätt att åstadkomma: Nordkorea. Att toppmötet mellan Trump och ”den lilla raketmanne­n” skulle bli en framgång (om det faktiskt blir av) när Bolton bereder Trumps krav i förhandlin­garna, är svårt att tro. Boltons linje har länge varit att bomba först och sedan se hur Kina reagerar.

Några observatör­er söker tröst i det som skiljer Trump och Bolton. Boltons syn på Ryssland är hökens medan Trump fortfarand­e tycks hysa förståelse för Vladimir Putins maktutövni­ng. Andra röster har uppmanat omvärlden att vänta; Bolton måste nu visa återhållsa­mhet och anpassa sig till Trumps fluktueran­de improvisat­ioner.

Men kan ränderna faktiskt gå ur? Jag kallades av Bolton till USA:s Genève-beskicknin­g efter Iraks invasion av Kuwait. Han krävde i skarpa ordalag att Internatio­nella Röda Korset omedelbart borde upphöra att sända mediciner till barnsjukhu­s i Irak. Försändels­erna gör att Irak i stället kan köpa vapen när man inte behöver köpa medicin, ansåg han. Jag invände att Irak knappast prioritera­r barnsjukhu­sen och att FN:s sanktionsk­ommitté har godkänt försändels­erna. Vi höll fast vid Röda Korsets humanitära mandat trots hans hotelser om konsekvens­er.

Men lite senare, 1991, drog Bolton ändå det längre strået. Då gällde det Röda Korsets stora internatio­nella konferens med världens regeringar. Den skulle hållas i Budapest och arabstater­na krävde att PLO/Palestina skulle inbjudas. Jag träffade Bolton i Washington och Genève där han meddelade att USA inte deltar om så sker. För att undvika en stark polariseri­ng kring frågan ansåg sig Röda Kors-rörelsen tvungen att inhibera hela konferense­n. Den kunde sedan hållas när Bolton inte längre bestämde USA:s linje.

Nu ser det ut som om han igen kan påverka USA:s linje, denna gång under en president som delar många av hans extrema åsikter. Det kan betyda mycket i valet mellan krig och fred.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland