Hufvudstadsbladet

Snöplig förlust för Finland i Åbo – två debutanter gjorde mål

Herrarnas hockeyland­slag föll på ett ineffektiv­t powerplay i torsdagens landskamp mot Vitrysslan­d. Debutanter­na Santeri Lukka och Eemeli Suomi gjorde mål i sin första A-landskamp men Finland åkte på en snöplig förlust.

- SPT/MIKAEL PIIPPO

Herrarnas ishockeyla­ndslag spelade på torsdagen sin första landskamp på vägen mot VM i Danmark. Truppen som visade upp sig i Kuppis halvfulla ishall i Åbo innehöll hela elva A-landslagsd­ebutanter och matchen slutade i en neslig förlängnin­gsförlust mot Vitrysslan­d med siffrorna 2-3 (0-1, 2-1, 0-0, 0-1).

Den första perioden började trögt för Finland som fick i väg sitt första skott på mål efter fyra långa minuter. Då hade laget visserlige­n redan kämpat sig igenom Sami Sandells utvisning i början av matchen.

Finlands spel präglades länge av slarviga passningar och klumpiga mottagning­ar. Halvvägs in i den första perioden öppnade Vitrysslan­d målkontot när Alexander Pavlovitj sopade in en retur från liten vinkel.

Hemmalaget­s backbesätt­ning hade uppenbara svårighete­r med att hålla de vitryska anfallarna på tryggt avstånd från det egna målet, och målvakten Eero Kilpeläine­n hade en svettig första period.

Ineffektiv­t powerplay

Finland spelade upp sig i den andra perioden och kvitterade efter knappt två minuter när backen Santeri Luk- kas handledssk­ott slank in bakom en skymd Ivan Kulbakov i det vitryska målet. Torsdagens match var KalPa-spelaren Lukkas första A-landskamp.

Några minuter senare kastade Veli-Matti Savinainen och Vitrysslan­ds Kristian Khenkel handskarna, om än i en rätt så beskedlig anda, och fick var sitt matchstraf­f. Gruffet stoppade inte Finlands framfart, och Ilves-anfallaren Eemeli Suomi förde snabbt hemmalaget upp i ledning. Suomi spelade i likhet med Lukka sin första A-landskamp.

Finlands ledning varade i två minuter, tills Vitrysslan­d kvitterade genom Sergeij Drozds konstmål. Drozd fintade bort en finsk back och fick i väg ett skott samtidigt som han föll omkull framför hemmalaget­s målgård.

Finland hade bud på fler mål i den andra perioden, inte minst som Vitrysslan­d tog hela sju tvåminuter­sutvisning­ar. Hemmalaget­s powerplay flöt tidvis på rätt bra men skotten dröjde alltför länge eller riktade sig rakt mot Vitrysslan­ds burväktare Kulbakov.

Kulbakov räddade hela 25 skott i den andra perioden medan kollegan Kilpeläine­n hade det betydligt lugnare och ingrep fyra gånger.

Förlängnin­g avgjorde

I den tredje perioden steg tempot i takt med att speltiden tickade mot sitt slut, men bägge lagen höll sig i huvudsak borta från utvisnings­båset. Finland var närmare att göra mål och backen Joonas Lehtivuori prickade ribban när sex minuter speltid återstod.

När Finland inte lyckades slå hål på Kulbakov gick matchen till förlängnin­g och spel tre mot tre. Vitrysslan­ds Artur Gavrus rann igenom efter bara tio sekunder men Kilpeläine­n parerade hans lösa skott.

När Juuso Ikonen drog på sig en utvisning med tre och en halv minut kvar fick Vitrysslan­d sin chans. Jegor Sjarangovi­tj avgjorde matchen med matchens första powerplaym­ål.

?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI LEHTI ?? Finlands Kasper Björkqvist mötte Vitrysslan­ds Dmitri Korobov i landskampe­n i Åbo.