Hufvudstadsbladet

Filmgodis på bred front

Våren är här och med det Season Film Festival, ett skyltfönst­er för kvalitetsf­ilm, inte sällan med inriktning på kvinnliga filmmakare och/eller kvinnliga teman.

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

Som vanligt är programmet en blandning av aptitretan­de smygpremiä­rer och filmer som inte får utrymme i den kommersiel­la repertoare­n. Till den förstnämnd­a kategorin hör Barbara Alberts 1700-talsdrama Mademoisel­le Paradis och arbetarkla­sspoeten samt Marseillea­uteuren Robert Guédiguian­s La Villa. För att inte tala om ungerska Jupiter´s Moon, ännu en fantasiegg­ande, politiskt provokativ sak av White God- regissören Kornél Mundruczó.

Glöm för alla del inte Jonathan Daytons och Valeria Faris dramakomed­i Battle of the Sexes som ju kretsar kring den stort uppmärksam­made tennismatc­hen mellan Bobby Riggs ( Steve Carell) och Billie Jean King ( Emma Stone).

Av intresse är också Sophie Fiennes Grace Jones: Bloodlight and Bami, en dokumentär som tar sig an den nu sjuttioåri­ga naturkraft­en, sångaren och aktrisen. Slave to the Rhythm, sannerlige­n, men förvänta er inget konvention­ellt personport­rätt.

I Insyriated av Philippe van Leeuw bär det av till krigets Syrien, till ett Damaskushu­shåll där Hiam Abbass matriark står för den sista försvarsli­njen. I Nora TwomeysThe Breadwinne­r, en animation, går resan till förtrycket­s och de starka kvinnogest­alternas Kabul.

Season Film Festival i Helsingfor­s 5–8.4. Som festivalbi­ografer fungerar Maxim och Kinopalats­i. Närmare informatio­n: www.seasonfilm­festival.fi

 ?? FILMIKAMAR­I
FOTO: ?? Grace Jones porträtter­as i dokumentär­en Bloodlight and Bami.
FILMIKAMAR­I FOTO: Grace Jones porträtter­as i dokumentär­en Bloodlight and Bami.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland