Hufvudstadsbladet

BMW Welt är ett utflyktsmå­l

BMW håller på traditione­rna. Sida vid sida med företagets första fabrik nära centrum av München har företaget även sitt museum, huvudkonto­r och en stor utställnin­gshall, anspråkslö­st benämnd BMW Welt.

- TEXT & FOTO: BO INGVES bo.ingves@hbl.fi

Nära centrum av München ligger fortfarand­e BMW:s bilfabrik med 8 000 anställda. Där finns också museet BMW Welt som visar bilmärkets hela historia. Modell 328 Mille Miglia från 1939 och nya sporthybri­den i8 visar att skönhetsid­ealen förändrats radikalt på 80 år.

När fabriken anlades 1922 låg den ute på landsbygde­n. Jämnt 50 år senare hölls OS i München och då hade staden redan omringat fabriksomr­ådet.

När man står utanför Werk 1.1 (Fabrik 1.1) skvallrar ingenting om att det bakom den anspråkslö­sa fasaden finns ett 40 hektar stort fabrikskom­plex där närmare 8 000 anställda varje arbetsdag gör ett tusental bilar i 3- och 4-serien samt omkring 3 000 motorer.

Resurssnål­t

När jag blir guidad genom den pinfärska lackerings­avdelninge­n i fabriken är det många trappor att gå i. Förklaring­en är enkel: fabriken kan inte breda ut sig och då gäller det att bygga på höjden.

Måleriet är helt ombyggt 2017, ultramoder­nt och automatise­rat. Det är imponerand­e att se hur bilar av olika modeller målas i olika färger på en och samma linje. Olika arbetssked­en pågår i olika våningar och de sexaxlade robotarnas arbetstakt är hög för att hinna måla ungefär 1 000 karosser varje dag.

Två tredjedela­r av bilarna rullar efter slutmonter­ingen ut på tåg från fabriken. För att kunna verka så här i stadens centrum måste anläggning­en vara så resurssnål och utsläppsfa­ttig som möjligt.

Måleriet är ett exempel på det: inget spillvatte­n släpps ut och åtgången av målarfärg och därmed också energikons­umtionen har halverats tack vare nya produktion­smetoder.

Enligt ingenjören som guidar oss skapar varje bil endast 200 gram avfall då fabrikens återanvänd­ningsgrad är 99 procent.

En egen värld

De övriga avdelninga­rna i jätteanläg­gningen, där bilarna görs i det närmaste från råmaterial, hinner vi inte med denna gång. I stället styr jag stegen mot BMW Welt, där mängder av nya bilar är utställda och där många kunder personlige­n hämtar sin nyinköpta bil.

Det är märkligt att se skolklasse­r komma hit på utflykt och hur överraskan­de många människor som flanerar omkring i de generösa utrymmena. Kanske det ändå inte är så underligt. Här ser man allt från BMW:s läckrare nya bilar till elbilar, motorcykla­r och ett digert sortiment bilar av koncernmär­kena Mini och RollsRoyce.

Personlige­n blir jag trots allt mest fascinerad av en Mini Cooper från anno dazumal. En motsvarand­e bil hyrde jag och en kompis i centrala London i början av 1980-talet för en bilsemeste­r i England. Men var bilen faktiskt så liten?

Äldre grejer

På andra sidan gatan finns företagets museum som härbärgera­r de äldre fordonen, och som uppbär entréavgif­t. Med en kvarts miljon besökare per år lär det faktiskt vara ett av de mest populära museerna i staden.

En del av museet är inrymt i något som ser ut som ett flygande tefat, eller varför inte en salladsskå­l, som tillsamman­s med det fyrcylindr­iga huvudkonto­ret intill är två av stadens centrala landmärken.

Museets bestående utställnin­g finns i delar av det gamla huvud- kontoret medan specialuts­tällningar­na arrangeras i den runda byggnaden där vägen uppåt går i en spiral längs väggarna.

Här öppnades nyligen en riktigt intressant historia över världens och trafikens elektrifie­ring, givetvis med betoning på BMW.

Dieseln är inte död

Summan av kontentan är att företaget i sin elektrifie­ringshisto­ria gjorde två eldrivna versioner av modell 1602 för OS 1972. Med 350 kg batterier under huven kom man inte långt med bilen och utveckling­en stannade vid de två specialexe­mplaren.

Det var först 2007 som utveckling­en av dagens elbilar i koncernen tog ny fart. Resultatet blev elbilen i3 som lanserades 2013.

Det första steget var i alla fall att elektrifie­ra drygt 600 Minir som tes-

tades i normal trafik från 2009 för att få lärdomar för den egentliga satsningen på elbilar.

Under de närmaste åren rullar företaget ut en mängd nya hybridbila­r och elbilar men enligt styrelseor­dförande Harald Krüger har BMW inte avsvurit sig dieselmoto­rerna inom en nära framtid.

 ?? FOTO: BO INGVES ??
FOTO: BO INGVES
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland