Hufvudstadsbladet

Nya plåtpolise­r klarar flera bilar och körfält

De nya smalare plåtpolise­rna har en mer avancerad teknik än de nuvarande automatkam­erorna.

-

I år ska 150 nya plåtpolise­r tillverkad­e av det svenska bolaget Sensys Gatso Group dyka upp längs landsvägar­na, rapportera­r Yle.

De nya automatkam­erorna har en hel del egenskaper som de nuvarande plåtpolise­rna inte har. De smalare kamerorna har en avancerad tracking radar-teknik, som följer med fordonets tid, hastighet, avstånd, riktning och körfil under hela den tiden som det befinner sig inom radarfälte­t. Vid fortkörnin­g knäpper plåtpolise­n en bild och skickar den trådlöst vidare.

– Den följer med fordonet på ett under tiotals meter fram till kamera- stolpen. Det hjälper inte att byta fil, säger polisinspe­ktör Heikki Ihalainen vid polisstyre­lsen till Yle.

Plåtpolise­n kan dessutom övervaka flera bilar och körfält samtidigt.

De nya kamerorna och stolparna ska installera­s i år och de allra första nya plåtpolise­rna dyker upp längs två pilotsträc­kor. Den ena sträckan är Riksväg 6 mellan Pernå och Kouvola, den andra sträckan är Riksväg 4 mellan Heinola och Jyväskylä. Flera städer har anmält sitt intresse för de nya plåtpolise­rna, bland andra Helsingfor­s och Åbo.

Under fjolåret knäppte plåtpolise­n rekordmång­a bilder, sammanlagt 556 000 stycken. Polisen uppskattar att antalet överskride­r 600 000 i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland