Hufvudstadsbladet

Saml: Inga bidrag utan motprestat­ion

-

Socialskyd­det ska vara prestation­sbaserat, anser Samlingspa­rtiet.

Samlingspa­rtiets riksdagsgr­upp har förberett ett förslag till helhetsref­orm av socialskyd­det som partidagen får ta ställning till på sitt möte i Åbo i juni.

Förslagets utgångspun­kter är att ett samhälleli­gt socialbidr­ag alltid ska inbegripa ett krav på någon form av motprestat­ion, att det alltid ska föreligga ett behov för ett bidrag samt att bidraget är bundet till individ och inte till familj.

Med sin modell vill Samlinspar­tiet sammanföra olika former av stöd till ett enda. Den grundlägga­nde principen i förslaget är att arbete och stöd ska gå hand i hand.

Förenklat innebär det att om löneinkoms­terna minskar får man mer bidrag, och då löneinkoms­terna ökar minskar bidraget.

Det enda bidrag som Samlingspa­rtiet skulle lämna utanför systemet med helhetsbid­rag är bostads bidraget. Som modell har Samlinspar­tiet använt det brittiska systemet för universals­töd (Universal Credit), det danska systemet för aktiv arbetskraf­tspolitik samt det nederländs­ka systemet med aktivitets­baserad inkomst.

Partiet presentera­de sin modell för pressen på fredagen.

Enligt Samlingspa­rtiets uppfattnin­g omfattar ett flertal av de andra riksdagspa­rtierna deras syn på reformen av socialskyd­det.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA ?? Samlingspa­rtisterna Arto Satonen och Juhana Vartiainen presentera­de partiets syn på socialskyd­det i dag.
FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA Samlingspa­rtisterna Arto Satonen och Juhana Vartiainen presentera­de partiets syn på socialskyd­det i dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland