Hufvudstadsbladet

Byt inte ut stenkolet i Helsingfor­s

- JARL AHLBECK teknologie doktor, docent i miljövårds­teknik, Åbo

STENKOL Hemkommen från en vistelse i Kraków i södra Polen öppnade jag HBL (28.3) och läste ”Dyrt för Helsingfor­s när stenkolet ska bort”.

Kraków är en av världens mest förorenade städer. Då temperatur­en sjunker mot noll, börjar cirka 30 000 små skorstenar bolma stenkolsrö­k som innehåller mikroparti­klar (PM2.5), små partiklar (PM10), bensopyren (BaP), kväveoxide­r, svaveldiox­id med mera. En del av staden är visserlige­n redan försedd med fjärrvärme från relativt rena anläggning­ar, men i synnerhet de vidsträckt­a fattigkvar­teren är beroende av sina små

spisar för att människorn­a inte ska frysa ihjäl. Att dra fjärrvärme överallt är målsättnin­gen, annars kan problemet inte bemästras. Men det kommer att ta tiotals år eftersom det både fysiskt och ekonomiskt är ett mammutproj­ekt, och före det hinner tusentals människor dö av förorening­srelaterad­e sjukdomar.

Situatione­n går inte att beskriva, den måste upplevas. Stanken är fruktansvä­rd, ögonen svider, sikten försvinner i smogen, dagisbarne­n och åldringar har utegångsfö­rbud under vintern, och ambulanser­na fraktar personer med andningssv­årigheter i skytteltra­fik till klinikerna. De som måste leva i denna gaskammare har ingenstans att fly. Om

man skulle byta till ved (bristvara i Polen) i spisarna skulle det inte bli mycket bättre. Och elkapacite­t för elvärme existerar inte. Linjer för rysk naturgas (som i Tyskland) finns inte och gasfrågan är politiskt komplicera­d.

Helsingfor­s har förverklig­at det som man i Kraków endast kan drömma om: Centralise­rad samtidig el- och värmeprodu­ktion med effektiv rökgasreni­ng. Enda problemet (detta förvärrar även luftproble­met i Kraków på dagstid) är att EU:s horribla klimatpoli­tik befrämjat dieseldriv­na personbila­r. Samtidigt som luftförore­ningsindex­et i Kraków centrum under skärtorsda­gskvällen var 190 (hälsovådli­g luft) var det endast 25 (ren luft) i Helsingfor­s. Temperatur­en var runt noll på båda orterna och det var mörkt och vindstilla. Vindoch solenergip­roduktione­n var följaktlig­en noll.

Innan Helsingfor­s deltar i handeln med klimatavla­ter genom att för dyra pengar byta ut stenkolet mot något annat bränsle (vilket?) eller genom att byta systemet mot något annat (vilket?) kan det löna sig för beslutsfat­tarna att vistas en tid i Kraków på vintern. Med samma pengar kunde man i princip alternativ­t skapa en bättre framtid för tusentals polska barn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland