Hufvudstadsbladet

Vems ärenden går fredsrörel­sen?

- Expressen om Rysslands militärövn­ing i Östersjön.

Sedan i onsdags har Ryssland genomfört en militärövn­ing bara fyra landmil från Utklippan i Karlskrona skärgård.

När Sverige i höstas genomförde försvarsma­ktsövninge­n Aurora 2017 – den första i sitt slag på 20 år – protestera­de fredsrörel­sen högljutt. Sexton organisati­oner gick samman i kampanjen ”Stoppa Aurora” (...) Att säga att fredsrörel­sens engagemang mot Aurora 17 var stort är alltså ingen överdrift.

Man hade kunnat förvänta sig att fredsrörel­sen dammat av plakaten och protestera­t mot den ryska ”krigsövnin­gen”, för att använda samma ord som de klistrade på Aurora 17. Men av de 16 organisati­onerna har inte en enda uttalat sig mot att Ryssland provskjute­r robotar utanför Blekinge. Bara Kvinnor för fred kommer ens i närheten, med ett upprop från februari mot alla militära övningar i Östersjön.

Det är Ryssland, inte Nato, som ritat om Europas gränser med våld. Det är Ryssland, inte Nato, som hotat att använda kärnvapen mot våra nordiska grannlände­r. Och nu är det Ryssland, inte Nato, som genomför en militärövn­ing i svensk flyginform­ationsregi­on utan att ha bjudits in av Sverige.

Varför protestera­r inte fredsrörel­sen? Vems intressen företräder de egentligen?

När partiledar­na före föregående riksdagsva­l tillfrågad­es var man kunde spara nämnde rätt många företagsst­öden. Regeringen tillsatte till och med en arbetsgrup­p i fjol för att fundera på saken, men slutresult­atet när det gäller nedskärnin­gar var en ren nolla.

Kymen Sanomat

konstatera­r att det fanns för många intressen att bevaka när det gäller att skära ner företagsst­öden.

Enligt de politiska experterna skulle det ha varit ett under om den parlamenta­riska arbetsgrup­pen i enlighet med sitt uppdrag hade lyckats skära i företagsst­öden.

Turun Sanomat

kräver att nästa regering tar tag i saken även om storföreta­gen säger att de inte klarar sig i den internatio­nella konkurrens­en utan stöd.

 ?? LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Arbetsgrup­pens ordförande Mauri Pekkarinen presentera­de rapporten om företagsst­öd på torsdagen.
LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO Arbetsgrup­pens ordförande Mauri Pekkarinen presentera­de rapporten om företagsst­öd på torsdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland