Hufvudstadsbladet

Däckbytesd­agen är ungefärlig

-

det finns ett rörligt årligt datum för byte till sommardäck, men det gäller bara i princip. Man får naturligtv­is använda dubbdäck längre än så om väderförhå­llandena kräver det, som i stora delar av landet just nu. Tidpunkten för påsken i kyrkoåret hänger ihop med månens faser och bygger på en regel som troligen skrevs under det första konciliet i Nicea år 325, naturligtv­is utan tanke på bilar och gummidäck.

Påsksöndag­en inföll också i år efter vårdagjämn­ingen och under den första söndagen efter en fullmåne. I praktiken kan tidpunkten variera mellan 22.3 och 25.4. Det är ett problem eftersom den i princip lika rörliga vintern inte följer samma tidtabell.

Finns det fortfarand­e snö längs vägkanten är det ett bra tecken på att man ska vänta med sommardäck­en. Så länge snö och is smälter under dagen och nätterna fortfarand­e är kalla är det allt skäl att hålla kvar vinterdäck­en. Den som startar en tidig morgon kan råka ut för väldigt hala partier på vägen. Dessutom är snabba väderväxli­ngar lite av april månads varumärke.

Miljö och vägslitage är goda argument för sommardäck så fort som möjligt, men som metod för att undvika trafikolyc­kor är vinterdäck­en det bättre alternativ­et. Du som har friktionsd­äck kan i princip fortsätta använda dem så länge du vill utan risk för böter, men var medveten om en nackdel: Gummibland­ningen i dem är inte anpassad till sommartemp­eraturer, och de kan vara livsfarlig­a i synnerhet i blött före.

I många andra länder är påsken en sak och vinterdäck­en en annan. Där har man i stället ett exakt datum, men givetvis kan också det överskrida­s om väglaget så kräver. I Sverige och Danmark är bytardagen 15 april, i Estland 31 mars, i Lettland 30 april och i Litauen 10 april. Norge är mera komplicera­t. I södra Norge är dubbdäck tillåtna till söndagen efter påsk. I de nordliga landskapen Nordland, Troms och Finnmark får man köra dubbat till 1/5. Den som vill köra dubbat i Oslo, Trondheim, Stavanger och Bergen ska betala en extra avgift, en piggdekksg­ebyr.

Hur som helst är det ändå snart dags att gå in för sommardäck. Kolla däckens skick när du byter och skaffa nya vid behov. Spårdjupet måste vara 1,6 millimeter, men bildäcksfö­rbundet rekommende­rar 4 millimeter för att man ska vara på den säkra sidan. Däckets rotationsr­iktning finns markerat på utsidan. Se till att det hamnar rätt. Lufttrycke­t är det också viktigt att kolla innan man monterar hjulet. Glöm inte reservdäck­et där i bakluckan. Den som byter däck själv ska tänka på att dra åt bultarna ordentligt, och dessutom kolla att de är åtdragna sedan bilen kört några tiotals kilometer..

de senaste däckrazzio­rna har visat att de finländska bilarna har bättre däck än för några år sedan. I takt med att ekonomin återhämtar sig tänker vi mera på däck och trafiksäke­rhet. Enligt den senaste statistike­n är det bara en bil av tio som har dåliga däck. Fortfarand­e kör ändå två av hundra bilister med däck som är så dåliga att de är olagliga.

Vinterhast­igheterna upphör gradvis att gälla från och med måndag 9.4. Sommarhast­igheterna införs först på vägar där det är tryggt med högre hastighete­r. På motorvägar med varierande begränsnin­gar har sommarhast­igheterna i princip varit i kraft sedan början av mars. Senast 14.4 ska sommarhast­igheterna gälla i hela landet, med undantag för vägar med beläggning­sskador som kräver åtgärder.

Att knyta däckbytet till en rörlig kyrklig helg var knappast någon briljant idé ens när det gjordes. Första måndagen efter påsk infaller i övermorgon, och då ska vi egentligen enligt lag byta till sommardäck. Lagen överskugga­s emellertid av undantag.

DAN KRONQVIST

reporter

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland