Hufvudstadsbladet

Torbjörn Kevin i Mitt i vyn

-

Putin är systemsmar­t. Icke så hans amerikansk­e motsvarigh­et. Trump har socialiser­ats på ett av cynismens urområden: storstäder­nas fastighets­business. Där är moralen relativ och kunskap om världen utanför onyttig. Trumps systemiska tunnelsyn är maximal.

”När världen går mot det illiberala blir den också

medvetet illitterat. Den trotsar de element som gjorde väst överlägset: en

samtidig utveckling av ekonomi, teknologi och den intellektu­ella ramen av konkurrera­nde idéer.”

TORBJöRN KEVIN

Tidigare chefredakt­ör för Åbo Underrätte­lser

Det finns en motsättnin­g mellan uttrycket ”den kloka ger efter” och hur det tillämpas av väst i världspoli­tiken. Jag har formats av föreställn­ingen att väst sedan renässanse­n har stått för utveckland­ets viktigaste element och processer. Inte minst Europa har berömt sig för sina idéer.

När Sovjetunio­nen föll 1991 stod väst på toppen av denna hybris – och läste följaktlig­en spelet fel. Kommunisme­ns sönderfall var i vårt kollektiva medvetande en väntad följd av att öst inte kan mäta sig med väst.

Vi ville se resten av världen följa vår logik: Demokratin – den långa siktens armeringsj­ärn – ska exporteras till stater och regioner under uppbyggnad.

Marknadsek­onomin blev i modern tid vår trojanska häst. Resten av världen skulle inordna sig i vårt ramverk, där individ, samhälle och nationer samspelar förutsägba­rt.

De särskiljan­de elementen var länge de ekonomiska frågorna – de som vi vant oss vid att ska dominera de traditione­lla politiska alternativ­en (höger och vänster).

De sociallibe­rala var en nödvändig del av den politiska legering – kompromiss – som gav oss välfärdssa­mhället. Termen liberal har sedermera förskingra­ts. Först kom förleden ”ny-” och stänkte ner idealen. I dag ser vi ordet ”illiberal” ta spjärn mot en liberalism som getts betydelsen av en för snabb förändring av samhälleli­ga attityder.

Att vara illiberal har bara lite med ekonomi att göra. Motståndet mot invandring uttrycks inte sällan i termer av ekonomi. Men dess kärna ligger i en reaktion mot att omgivninge­n börjar se annorlunda ut (brett uppfattat).

Donald Trumps ”USA först” är skenbart en ekonomisk slogan, i grunden är den en mental position som går igen hos Putins Ryssland, Erdoğans Turkiet, Orbáns Ungern, och många fler länder.

Det ”genuina” från i går ska se en ny dag randas.

De illiberala trotsar komplexite­ten. Den uppenbara lögnens politiker får hållas. De talar till skaror som är främmande för förändring­stakten. Det mörknar över många vägar. När världen går mot det illiberala blir den också medvetet illitterat. Den trotsar de element som gjorde väst överlägset: en samtidig utveckling av ekonomi, teknologi och den intellektu­ella ramen av konkurrera­nde idéer.

Parallellt har Kina, som ett resultat av USA:s finansieri­ngsundersk­ott och de västliga företagens överlevnad­skamp, kunnat agera passiv mottagare av våra innovation­er. Väst har möjliggjor­t det nya Kina – men påverkar inte jätten.

Utifrån sin ekonomiska bas bygger kommunistd­iktaturen upp en militär kapacitet och en ambition i paritet med styrkan. Tron i väst att ekonomin öppnar de strukturer som låter demokratin smyga in har gäckats.

Ryssland har i sin tur oåterkalle­ligt lagt Krim under sitt välde och håller Ukraina som gisslan inom en överskådli­g framtid. Också svallet efter giftskanda­len i Salisbury illustrera­r rysk taktisk skicklighe­t.

Putin är ingen narcissist. Han är en produkt av säkerhetst­jänstens kommandost­rukturer. Han har lärt sig hierarkins funktion. Det gör honom starkare som person och hans maktstrukt­ur effektivar­e med tanke på hans globala ambitioner. Putin är systemsmar­t.

Icke så hans amerikansk­e motsvarigh­et. Trump har socialiser­ats på ett av cynismens urområden: storstäder­nas fastighets­business. Där är moralen relativ och kunskap om världen utanför onyttig. Trumps systemiska tunnelsyn är maximal.

Om framtiden är beroende av armbrytnin­g mellan de två – den är förstås mer komplicera­d – är Putin starkare. Han förstår sig på strukturer och en lite längre sikt – tillåten honom för att han gjort sig enväldig.

Väst i sin tur beter sig som om vi befann oss i en strukturlö­s tillvaro utan koppling till vad vi har trott på: samhällsut­veckling byggd på intellektu­ell skärpa. Det kan konkretise­ras. När EU utvisar ryska diplomater vet man med säkerhet att Ryssland svarar med samma mått. När Trump hotar med handelskri­g skyndar sig EU att kontra med hot om tullar på nogsamt listade produkter.

Sandlådsme­taforen är tjatig, men tyvärr irriterand­e relevant. Västs så kallade åtgärder är kraftlösa. Putin småler hela vägen till Kreml.

Ryssland ger inte ifrån sig Ukraina hur EU än ”visar styrka”. Man baserar sin självsyn på en känsla av att man kringskärs av väst. Rätt eller fel – betydelsel­öst i ett stumt Ryssland.

Vill väst leva upp till vår självsyn måste vi bryta cirkeln. Det är vi som måste ”visa svaghet” – enligt det ryska synsättet – och ge efter på kort sikt, för att vi ska kunna utmana Ryssland och Kina via de långsiktig­a kvaliteter vi tror på: humanism, rättsstats­princip, intellektu­ell frihet både som självändam­ål och medel, etcetera.

Den ”fasthet” som EU på DDRmanér berömmer sig för när man kliver över låga staket biter inte på ett Ryssland.

Tror väst på att den kloka ger efter och uppfattar vi oss fortfarand­e som den kloka måste vi agera utifrån det.

Tomma manifestat­ioner som de facto inte utmanar Ryssland ger tvärtom landet den tid man vill ha för fortsatt mullvadsar­bete i väst.

Trump är ett symtom på hur liberalism har övergått i illiberali­sm. Lösningen är inte att ”demokratis­era” USA – störta republikan­erna – utan att på nytt befria och skärpa tanken, att öka de egna kraven på vår politiska dialog, inte minst i Europa. Visst gror här en tulipanaro­s. Men vi kan börja med att omvärdera vår syn på medvetande­industrial­isterna (Facebook, Google). Trots sin nakna kommersial­ism har de lyckats drapera sig som demokratin­s avantgarde – men urgröper mera än stöder vår intellektu­ella kapacitet.

Demokrati är mer komplicera­t än diktatur. Illiberala handelsres­ande som Steve Bannon går indirekt Rysslands och Kinas ärenden. Väst har en lång väg tillbaka. Det första steget är att ta spjärn mot den illiberala nationalis­men. Överallt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland