Hufvudstadsbladet

Tyskland har drabbats flera gånger

Polisen betraktar det som har inträffat i Münster som en medveten attack. Tyskland har de senaste åren drabbats av flera våldsdåd, med olika motiv.

- TT

Den 19 december 2016

körde en lastbil in i en folkmassa på en julmarknad på Breitschei­dplats i västra Berlin. Tolv människor dödades och ett femtiotal personer skadades. Lastbilen kördes av 24-årige Ahis Amri, som kapat den tidigare under dagen. Han hade svurit trohet till terrorröre­lsen IS. Fyra dagar efter dådet sköts Amri ihjäl av polis i italienska Milano, dit han tagit sin tillflykt.

Den 21 oktober 2017

skadades åtta personer när en 33-årig man gick till angrepp med en kniv i München. Enligt polisen misstänks inga politiska eller religiösa motiv.

Den 28 juli 2017

dödades en person och sex skadades när en 27-årig islamistis­k extremist angrep dem med kniv på en stormarkna­d i Hamburg. Mannen greps efter attacken och dömdes nyligen till livstids fängelse.

Den 24 juli 2016

sprängde sig en 27-årig man till döds i Ansbach. Tolv personer skadades i dådet, som av Bayerns inrikesmin­ister beskrevs som ”ett äkta islamistis­kt självmords­attentat”. 27-åringen hade svurit trohet till IS.

Den 24 juli 2016

dödade en man beväpnad med en machete en kvinna i Reutlingen. Ytterligar­e två personer skadades. Mannen greps direkt. Enligt utredare finns det inga terrorkopp­lingar utan dådet tros ha berott på svartsjuka.

Den 22 juli 2016

sköt en 18-årig man ihjäl nio personer i ett köpcentrum. 18-åringen sköt sig själv efteråt. Han hade vårdats för psykiska problem.

Den 18 juli 2016

gick en 17-årig pojke till attack mot passagerar­e ombord på ett tåg i Würzburg. Han var beväpnad med yxa och kniv. Fem personer skadades, varav två allvarligt, innan han sköts till döds av tysk polis. 17-åringen hade jihadistsy­mpatier.

Den 17 september 2015

sköt polisen i Berlin ihjäl en man som angrep en kvinnlig polis med kniv. Polisen skadades svårt. Mannen var tidigare dömd för medlemskap i en terrororga­nisation.

Mellan juli och november 2015

genomförde en högerextre­m grupp flera attentat i östra Tyskland. Bland annat kastades tre sprängladd­ningar in genom ett fönster på ett boende för asylsökand­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland