Hufvudstadsbladet

Med hela världen som arbetsplat­s

Då OK-Matkat blev till salu ifjol slog paret Elina och Peter Forsström till. Nu jobbar de för första gången tillsamman­s profession­ellt med den gemensamma passionen resor. Semester- och jobbresor slås automatisk­t ihop och förenar nytta med nöje. Den egna e

-

Det känns fantastisk­t att kunna vara en av de få privata helt finländska reseföreta­gen och inte en del av en utländsk koncern. Det ger oss helt andra möjlighete­r.Vi betjänar personligt på båda inhemska språken och vi finns mitt i Helsingfor­s.Våra stamkunder kommer alltid in personlige­n och diskuterar, det känns bra med förtroende.Alla är välkomna in, berättar Elina och Peter Forsström.

En stor intressant utmaning för det nyblivna företagarp­aret är att hitta nya intressant­a destinatio­ner med det lilla extra.

–Toronto ochVancouv­er är igen på tapeten och Cuba är ett hett resmål!

Finländarn­a reser ju helst till varma länder med kort flygtid på vintern.Trots att flygresan är i längsta laget så har Singapore röjt väg på listan över trendiga spännande destinatio­ner.

– Vi hittade samtidigt paradisön Bintan i Indonesien dit man kommer på bara en timmes snabb båtresa från Singapore. Det är en utmärkt kombinatio­n om man vill ha en lite extra resa med både city och strand. Bintan har topphotell, där är säker värme, rent, snyggt och tryggt. Det här kommer vi att utveckla och erbjuda till våra kunder inom en snar framtid.

–Vi har alltid ”radaren på”för spännande nyheter då vi är ute och reser.

– Det görs massor av jobb innan en resa lanseras. Hotellstan­darder kontroller­as och program testas.Det viktiga är att det finns olika slags hotell på bra ställen.

POPULÄR KATALOG

OK-Matkat är en av de få reseföreta­gen som fortfarand­e har kvar en klassisk tryckt resekatalo­g.

–Våra kunder ber om den! I katalogen hittar du allt du behöver veta på ett och samma ställe,du får idéer och kan drömma och planera. På nätet hittar du sedan specialres­or och nyheter.

OK-Matkas filosofi är stadsresor med program.

–Vi konkurrera­r inte med det billigaste priset men vår kvalitet är utomordent­lig.Vi väljer

och testar själva och väljer noggrant destinatio­ner och långsiktig­a samarbetsp­artners.Våra flyg är alltid med pålitliga inhemska Finnair.

Guiderna är ofta långvarigt bosatta i landet och har gedigen lokalkänne­dom om kultur och stad.Resmålen varierar mycket från år till år.

– För några år sedan ville alla till Dublin. I år är det Lissabon, Ljubljana och San Fransisco som gäller. Rundresan till Beneluxlän­derna är också så gott som fullbokad.

SPECIALRES­OR OK-Matkat har många ensamma resenärer. På en gruppresa med en liten tajt grupp på 10-15 personer är man dock aldrig ensam fast man reser utan eget resesällsk­ap

–Våra julresor är otroligt po- pulära bland ensamresen­ärer. De ställer höga krav på både boende, middagar och program då det är mycket känslor med i spelet. Hotellen är ofta slott eller herrgårdar, berättar vd Peter Forsström.

Ensamresen­ärerna vill inte fly julen. Ofta har de helt enkelt ingen att fira julen med och då vill man inte sitta ensam då alla andra är med sina familjer. Många kommer år efter år på samma resa och har via resorna lärt känna personer som de reser tillsamman­s med.

– Julens Rom-Umbrienres­a går nu att boka och det lönar sig att boka i tid. Det är resor som alltid säljer slut.Andra oerhört populära är tulpanreso­rna till Amsterdam och resor vid Kristi Himmelsfär­dsdag.

–Vi arrangerar också mer eller mindre exklusiva gruppresor på begäran.Våra kunder är krävande. Må bra-resor och yogaresor är väldigt populära just nu.

Trots att flygresan är i längsta laget så har Singapore röjt väg på listan över trendiga spännande destinatio­ner. Vi konkurrera­r inte med det

billigaste priset men vår kvalitet är utomordent­lig.

 ??  ?? NEW YORK är alltid värt ett besök!
NEW YORK är alltid värt ett besök!
 ??  ??  Elina och Peter Forsström köpte OK-Matkat 2017 men Peter har jobbat i företaget sedan 1992.Foto: Daniela Andersson
 Elina och Peter Forsström köpte OK-Matkat 2017 men Peter har jobbat i företaget sedan 1992.Foto: Daniela Andersson
 ??  ??
 ??  ?? lämnar ingen oberörd.
UNIKA ISLAND
lämnar ingen oberörd. UNIKA ISLAND
 ??  ?? KRAKOW
är en perfekt stad att uppleva till fots.
KRAKOW är en perfekt stad att uppleva till fots.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland