Hufvudstadsbladet

Någon ljuger och frågan är varför

-

Onsdagens fullmäktig­emöte i Helsingfor­s stadshus fick en farsartad slutvinjet­t. Blå framtids Sampo Terho rasade vid sin kommunpulp­et, uppenbart irriterad över att borgmästar­e Jan Vapaavuori (Saml) i sitt anförande undrade om regeringen (där Terho är kulturmini­ster) är riktigt klok när den tvingar huvudstads­regionen med i vård- och landskapsr­eformen. Vapaavuori har fått på ögat för piken och Terho beröm av utrikesmin­istern.

Kommunmini­ster Anu Vehviläine­n (C) och statsminis­ter Juha Sipilä (C) säger att Helsingfor­s försovit sig och att tidtabelle­n för reformarbe­tet nu hur som helst är sådant att det absolut inte längre finns tid för ytterligar­e arbetsgrup­per, kommittéer och utredninga­r som skulle visa på behovet av särskilda lös- ningar för huvudstads­regionen. ”Vi löser problemen under resans gång”, säger statsminis­tern. Juha Sipilä menar att Jan Vapaavuori vill fälla reformen som planerats i tio år. På frågan varför svarar han inte.

Enligt Helsingfor­s har regeringen fel i uträkninga­rna medan regeringen hävdar att det är huvudstade­n som ska ha stödunderv­isning i matte. Insändare skrivs av falangen som understryk­er att regeringen minsann konsultera­t nationens mest skärpta sakkunniga och motparten som menar att experterna är fåraktiga.

Framför mig på arbetsbord­et ligger en lista med 27 datum. Varje datum följs av en rubrik på utlåtanden och förslag som stadsfullm­äktige, stadsstyre­lsen och borgmästa- ren skickat till social- och hälsovårds­ministerie­t, inrikesmin­isteriet, finansmini­steriet, arbetsoch näringsmin­isteriet och regeringen. Det första datumet på listan är den 20 januari 2016. Nyaste datumet är den 4 april 2018.

Onsdagen var första gången som Helsingfor­s stad kunde kommentera hela den planerade reformen. Fram till dess hade alla utlåtanden handlat om bitar här och bitar där.

Vad har regeringen gjort med all den här informatio­nen?

– Mig veterligen ingenting, säger borgmästar­e Jan Vapaavuori till HBL.

Dessutom… Salutorget ska byggas om och bli trevligare. Men det blir nog svårt. Halloch torgförsäl­jarna vill absolut inte bli av med parkerings­platserna.

Regeringen­s pr-offensiv är massiv efter onsdagens kritiska diskussion i Helsingfor­s stadsfullm­äktige. Kommunmini­stern och statsminis­tern slår ifrån nästan helt oemotsagda i de största medierna.

TOMMY POHJOLA

reporter

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland