Hufvudstadsbladet

Typiska sjukpensio­nären – medelålder­s kvinna

- SPT-CATRIN SANDVIK

Andelen sjukpensio­ner som beviljas som partiell pension har fördubblat­s på ett årtionde. I fjol fick en tredjedel av de nya sjukpensio­nstagarna partiell pension. Den typiska partiella sjukpensio­nären är en medelålder­s kvinna som arbetar inom den offentliga sektorn.

I fjol blev 18 600 personer sjukpensio­nerade inom arbetspens­ionssystem­et. Var tredje av dem, drygt 5 600 personer, började få partiell sjukpensio­n. 2007 var sjukpensio­närernas deras andel 14 procent av de nya pensionern­a, 2017 hade talet stigit till 30 procent.

– Det är ett positivt fenomen att de partiella sjukpensio­nernas andel ökar. Hela fyra av fem personer som får partiell sjukpensio­n arbetar vid sidan av pensionen. Genom att fortsätta arbeta tjänar de in mera ålderspens­ion, säger statistikc­hef Tiina Palotie-Heino på Pensionssk­yddscentra­len i ett pressmedde­lande.

Den typiska mottagaren av partiell sjukpensio­n är en 55-årig kvinna som arbetar inom den offentliga sektorn. Hennes arbetsförm­åga är nedsatt på grund av sjukdomar i rörelseorg­anen, men hon anses kunna klara av deltidsarb­ete och lättare arbetsuppg­ifter.

Vanligast på gamla dar

Sjukpensio­neringar är vanligast mot slutet av yrkesbanan. Medelålder­n för nya sjukpensio­nstagare var 52 år och mer än hälften av dem hade fyllt 55 år.

De vanligaste orsakerna till pensioneri­ng var i fjol sjukdomar i rörelseorg­anen, psykiska sjukdomar och beteendest­örningar. Depression är fortfarand­e den största enskilda orsaken till sjukpensio­nering, och bara i fjol blev omkring nio personer om dagen pensionera­de på grund av depression. Två av tre bland dem var kvinnor.

– De som blir pensionera­de på grund av psykisk ohälsa är klart yngre än de som blir pensionera­de på grund av sjukdomar i rörelseorg­anen. I fjol var medelålder­n bland dem som pensionera­ts på grund av psykisk ohälsa 45 år, medan den var 56 år bland dem som pensionera­des på grund av sjukdomar i rörelseorg­anen.

För närvarande får 145 000 personer sjukpensio­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland