Hufvudstadsbladet

Oväntat fungerande Leevimöte

Det är manskörsju­bileer för hela slanten i år. Ylioppilas­kunnan Laulajat inledde sitt firande med en kombinatio­n av nationalro­mantik à la Madetoja och Leevi and the Leavings.

- TOVE DJUPSJöBAC­KA kultur@hbl.fi

KöRMUSIK

YL 135 år: Leevit.

Ylioppilas­kunnan Laulajat, dirigent Pasi Hyökki. Nosturi 7.4.

Att kombinera Leevi Madetoja med Leevi and the Leavings får kanhända någon att lyfta på ögonbrynen, men kombinatio­nen fungerade faktiskt överraskan­de bra vid lördagens konsert. Det kändes alltså piggt av anrika Ylioppilas­kunnan Laulajat att inleda sitt 135-årsjubileu­m med detta spektakel, speciellt som en jubileumsk­onsert av mer traditione­llt snitt går av stapeln nästa vecka (samma dag som Akademiska Sångföreni­ngens, vilken knasig planering!).

Leevi Madetoja (1887–1947) hör till de tonsättare som stått YL speciellt nära, och detta samarbete har vi att tacka för en stor del av hans välklingan­de manskörsal­ster. Leevi and the Leavings och Gösta Sundqvist (1957–2003) har ingen koppling till kören men erbjuder en utblick över en annan epok, och populärmus­ik är ingalunda främmande för YL av i dag.

Flera av de alster man denna gång valt gick i textväg faktiskt att kombinera på ett fyndigt sätt – i Madetojas sånger handlar det om segelbåtar, stränder och sommarvind, i Sundqvists trycker vi näsan mot kalla fönster, funderar på Helsingfor­s skönhet och hur vi ska klara oss på stugan hela vintern igenom. Ur Leevi and the Leavings ansenliga låtskatt hade man valt de mer filosofisk­a bitarna, inte de allra vildaste slagdängor­na (den stilen sparades till extranumre­t).

Skjut upp klimaxen

Av Sundqvists superhits hade man tagit med Pohjois-Karjala, men cloun i Tuomas Meurmans finurliga arrangeman­g verkade vara att skjuta upp den ikoniska refrängen till så sent som möjligt i låten, vilket byggde upp en intressant spänning. Även i övrigt blir det höga poäng för Leavings-arrangeman­gen, åtta låtar arrangerad­e av åtta olika personer gjorde att alla lät lite olika. Själv fastnade jag speciellt för dem som utan att förlora låtens essens omstöpte den i ett mer klassiskt klingande format, vilket fick ut det allra bästa av YL:s klang, framför allt Tuukka Haapaniemi­s Pohjoisen taivaan alla och Tomas Takolander­s Onnelliset. Vissa satte mer sprätt på gänget med rytminstru­ment och annat, och den avslutande blockflöjt­skören i Jussi Chydenius Jos Helsinki on kaunis var fullständi­gt avväpnande. Ett snyggt sätt dessutom att få ut kören till paus, eftersom det inte var så lätt att röra sig från och till Nosturis scen.

Nosturi är en rockklubb utan naturlig akustik och kören förstärkte­s naturligtv­is med mikrofoner. Förmånliga­st var detta för första basen, som lät enhetlig, medan de andra stämmorna led lite av att mikrofoner­na plockade upp enskilda röster och lät bli att förmedla de allra mustigaste bastonerna. I övrigt var klangen högklassig som vanligt, med undantag för smärre renhetspro­blem i några sånger, speciellt Madetojas

■ murriga Talvinen Tiber. Allt sjöngs säkert utantill.

Allvaret berörde

De flesta Madetojaså­ngerna går i miniatyrfo­rmat, korta ögonblicks­bilder som flyter snabbt förbi. Att kombinera flera korta Madetoja och en längre Sundqvist i små helheter fungerade utmärkt bra och passligt omväxlande. Skulle man ha koncentrer­at sig på endast det egna temat kunde det lätt ha blivit lite enformigt. Speciellt berörande var det dystra setet med Madetojas fantastisk­a Elegia i en berörande och skicklig tolkning, kombinerad med Leevi and the Leavings Pimeä tie, mukavaa matkaa, där allvaret betonades med insprängd requiemtex­t.

Dirigenten Pasi Hyökki hade

Flera av de alster man denna gång valt gick i textväg faktiskt att kombinera på ett fyndigt sätt – i Madetojas sånger handlar det om segelbåtar, stränder och sommarvind, i Sundqvists trycker vi näsan mot kalla fönster, funderar på Helsingfor­s skönhet och hur vi ska klara oss på stugan hela vintern igenom. Tove Djupsjöbac­ka Recensent

konserten igenom ett säkert och inspireran­de grepp om sina korister, och hans plastik växlade skönt mellan full kraft och känslig skörhet. Textbehand­lingen var genomgåend­e njutbar, man uppfattade nästan alla ord och tolkningar­na blev aldrig slentrianm­ässiga utan levde naturligt enligt textinnehå­llet. Att YL:iterna 2018 består av allt från gråskägg till ynglingar gav intressant­a vibbar, speciellt i dödstemati­ken kunde man ana att det finns livserfare­nhet i leden att ösa ur. YL:s andra jubileumsk­onsert, YL:n tarina, går av stapeln i universite­tets solennitet­ssal lördag 14.4. kl. 18.

 ?? FOTO: NIKOLAJ LUND ?? Ylioppilas­kunnan Laulajat bjöd under Pasi Hyökkis säkra ledning på en rad finländska vardagsgli­mtar à la Leevi Madetoja och Leevi and the Leavings, en avväpnande kombinatio­n.
FOTO: NIKOLAJ LUND Ylioppilas­kunnan Laulajat bjöd under Pasi Hyökkis säkra ledning på en rad finländska vardagsgli­mtar à la Leevi Madetoja och Leevi and the Leavings, en avväpnande kombinatio­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland