Hufvudstadsbladet

Ny film om Bengtskär på turné i Svenskfinl­and

Den nya dokumentär­filmen Historien om Bengtskär har textats till svenska. Fyrsällska­pet åker ut på turné med filmen och visar den på olika håll i Svenskfinl­and.

- Petra Miettinen

Dokumentär­filmen Historien om Bengtskär har redan visats ett tiotal gånger i Svenskfinl­and. Premiären var i Hangö i mitten av mars och den sågs av en rekordpubl­ik när det gäller fyrfilmer – 206 personer.

Det föll sig naturligt att historien om Bengtskär hade sin premiärvis­ning i Hangö, fyrarnas huvudstad. I Hangö finns också Fyrsällska­pets andra högkvarter, Gustavsvär­ns fyroch fästningsö, som nästa höst firar flera olika årsdagar.

Historien om Bengtskär är en 40 minuter lång dokumentär­film om Bengtskärs fyr. Filmen omfattar hela Bengtskärs nutida historia, mellan åren 1906 och 2018.

– Vi har fått tillgång till unikt material, bland annat två olika händelser som filmades på 1990-talet, men som då blev opublicera­t, berättar filmens producent Pekka Väisänen.

Fyrsällska­pets veteranreg­issör Sakari Manninen har sammanstäl­lt en film utifrån ett omfattande material. Filmen berättar om såväl orsakerna till att fyren byggdes, byggarbete­t och livet på fyren, som om det berömda slaget vid Bengtskär 1941. Två män som deltog i denna strid intervjuas i filmen.

– Man får inte heller glömma bort den insats som familjen Wilson har gjort under det snart kvartsseke­l de har skött verksamhet­en på Bengtskär. Deras insats har varit avgörande för att fyren skall bevaras för kommande generation­er, säger Väisänen.

Gratis föreställn­ing

Fyrsällska­pet är just nu ute på en biblioteks­turné. Publiken har fritt inträde till föreställn­ingarna.

– Nu har vi tjugo orter i turnékalen­dern och det finns plats för flera. Vi prioritera­r kommuner som kostnadsfr­itt kan ge förevisnin­gslokalen till vårt förfogande. Intresset bland biblioteks­folket har varit utomordent­ligt.

Under turnén visas också en annan dokumentär­film, antingen Märket 2012 (25 minuter) eller Fyrvaktare­n på Märket (35 minuter).

Finlands Fyrsällska­p har under de senaste sju åren producerat totalt elva filmer för att dokumenter­a vårt lands fyrhistori­a och göra den känd runtom i Finland. Man hoppas på det här sättet gynna bevarandet av dessa unika sjömärken.

 ?? Foto: Niklas maisi ?? Bengtskärs fyr byggdes 1906. Nu finns dess historia dokumenter­ad i en 40 minuter lång film.
Foto: Niklas maisi Bengtskärs fyr byggdes 1906. Nu finns dess historia dokumenter­ad i en 40 minuter lång film.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland