Hufvudstadsbladet

Plastinsam­lingen startar långsamt

-

Flera miljoner ton plast hamnar i haven varje år. Enligt en uppskattni­ng är det fråga om 12,2 miljoner ton. Fiskarna lider och för drygt ett år sen strandade en val utanför Bergen i Norge med magen full av plast. Det går att minska plastskräp­et. Många är medvetna om situatione­n. I en mataffär i Borgå säger Frej Johansson:

– Nog är plastförpa­ckningar bra men det är dåligt när de hamnar i havet.

Plastinsam­lingen har kommit i gång trögt. Det finns för få plastinsam­lingskärl. Beryl Grönqvist i Vålax utanför Borgå har 17 kilometer till närmaste återvinnin­gsstation för plast.

– Det borde nödvändigt­vis finnas en plastconta­iner vid varje återvinnin­gsstation. Det skulle säkert öka insamlande­t. Det är jag helt övertygad om.

Efter två års insamling samlar hushållen in cirka 1,3 kilo plast. Svenskarna som redan länge samlat in plast är duktigare: cirka 6 kilo per hushåll.

Det är plastindus­trin som tillsamman­s med förpacknin­gsindustri­n och handeln som ansvarar för plastinsam­lingen. Deras bolag Rinki har i dag 516 insamlings­punkter för plast men bolaget överväger att utöka antalet.

Plastindus­trin hoppas att husbolagen allt mer ska intressera sig för att också samla in plast. En del av allt plastskräp är mikroplast­er. Reningsver­ken kan i dag till 99 procent rena avloppsvat­tnet från mikroplast­er.

Enligt Marina Graan, processche­f på Helsingfor­sregionens miljötjäns­ter HRM, kan man bygga ut reningen till att bli nästan hundraproc­entig.

– Men det är fråga om stora investerin­gar. Det är ju inte några små grejer att ta bort sådana här väldigt små saker.

Mikroplast­er har flera källor. Främst spolar regnvattne­t ned små partiklar från bildäcken i vattendrag­en. En annan miljöbov är textilier och kosmetikap­rodukter där tillverkar­na har tillsatt mikroplast­er. Detta för att hyn enligt reklamen ska få en ny lyster.

En del mikroplast­er kan förhindras: I Sverige förbjuds nu mikroplast­er i kosmetika medan Finland inväntar EU-kommission­ens beslut om ett förbud. Redaktör: Axel Rappe. Yle Fem 19.00

YLE-HBL

 ?? FOTO: YLE ?? Det går att återvinna plastförpa­ckningar men än så länge är vi dåliga på att samla in plast.
FOTO: YLE Det går att återvinna plastförpa­ckningar men än så länge är vi dåliga på att samla in plast.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland