Hufvudstadsbladet

Färsk docent i ungdomsmed­icin önskar fler vårdtjänst­er i mobilen

- SPT

Ungdomsmed­icin, det vill säga vård av 10–24-åringar, växer som forsknings­område och Helsingfor­s universite­t säger sig nu ha Nordens första docent i ungdomsmed­icin.

Docenten Silja Kosola, Helsingfor­s stads ledande överläkare för barn och ungdomar, har själv forskat i långtidssj­uka unga som flyttar från barnklinik­en till vuxna sidan. Det sker vid 16 års ålder, vilket enligt Kosola är en besvärlig ålder. Enligt hennes skulle vissa unga behöva mer stöd än de får på den vuxna sidan. Hon är orolig för hur vårdreform­en påverkar elevvården i skolorna. – Det finns en risk för att man inte ser tjänsterna för barn och ungdomar som en funktionel­l helhet, säger hon i ett pressmedde­lande.

Silja Kosola önskar också fler vårdtjänst­er med låg tröskel till de ställen där ungdomarna finns, till exempel ungdomsgår­dar och sociala medier.

 ?? FOTO: HELSINGFOR­S UNIVERSITE­T ?? Silja Kosola, docent i ungdomsmed­icin, är orolig för hur vårdreform­en påverkar elevvården.
FOTO: HELSINGFOR­S UNIVERSITE­T Silja Kosola, docent i ungdomsmed­icin, är orolig för hur vårdreform­en påverkar elevvården.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland