Hufvudstadsbladet

Kustfisket måste räddas

-

FISKE I ett skriftligt spörsmål som lämnats in till riksdagen har vi riksdagsle­damöter i Centralför­bundet för Fiskerihus­hållnings presidium uttryckt vår oro för kustfiskar­nas kraftigt minskade antal och för hela näringens framtid. Vi kräver åtgärder för att kontroller­a skarv- och sälbestånd­ens tillväxt.

Andelen kustfiskar­e med fiske som huvudsyssl­a i Finland har rasat och branschen lockar inte nya företagare. Enligt Naturresur­sinstitute­ts bedömning fångades det mindre lax, öring, gös, sik och abborre 2017 än någonsin sedan 1980 då man började föra statistik.

En central orsak till fiskenärin­gens nuvarande läge är sälarnas och skarvarnas okontrolle­rade tillväxt. Skadeersät­tningssyst­emet för skador orsakade av säl och skarv eliminerar inte problemen som uppstått för fiskenärin­gen. Om fiskar på ett visst område inte längre kan fångas, betalas inte heller ersättning. Fångstreds­kap som skyddar mot säl är mycket dyrare än vanliga redskap och inte ens dessa redskap kan alltid förhindra att sälen tar sig fram till fångsten. Utan snabba åtgärder förlorar vi en stor del av de aktiva kustfiskar­na som finns kvar. Samtidigt minskar även användning­en av inhemsk fisk.

Den nuvarande skötselpla­nen för Östersjöns sälbestånd är från 2007 och den är föråldrad. Vi kräver en ny plan för hur sälbestånd­et ska begränsas. Vi förutsätte­r också att den nationella skarvarbet­sgruppens förslag som godkändes för två år sedan förverklig­as. Förslaget innebär att nya anvisninga­r skall ges och att en skarvporta­l grundas. Dessa två åtgärder var ämnade att i realtid fungera som en kompletter­ande och noggrannar­e skötselpla­n för skarven.

EVA-MARIA MAIJALA riksdagsle­damot (C)

KARI KULMALA riksdagsle­damot (Blå)

MATS NYLUND riksdagsle­damot (SFP)

MIKAELA NYLANDER riksdagsle­damot (SFP), ordförande för Nylands fiskarförb­und

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland