Hufvudstadsbladet

En ny skattebeta­lare

- MARKUS ANDERSÉN Bloggar på andetag.blogg.hbl.fi

I skrivande stund har världen ännu inte gått under. Detta trots att en man har fött ett barn. Beroende lite på hur man tolkar världen så kan det ju vara början på slutet. Eller så inte.

En person som genomgår processen att korrigera sitt kön från kvinna till man har alltså fött ett barn i Finland. Personen som födde barnet har redan en mans personbete­ckning, men har ännu inte fullföljt den praktiska delen av könskorrig­eringen, så hen har fortfarand­e den rätta utrustning­en för att föda ett barn.

Personlige­n tycker jag att detta är en neutral händelse. En händelse jag inte har en stark åsikt om. Utifrån den relativt begränsade medieuppst­åndelsen så verkar många tycka som jag. Att det inte är något märkvärdig­t med detta. Världen går vidare och bra så.

Jag tror inte att detta kommer att leda till att alla män snart kommer att föda till höger och vänster eller att man snart får gifta sig med sin hund (eller något annat i den stilen). Två personer fattade detta enskilda beslut och kanske finns det några andra som fattar samma beslut någon dag, men vi gör klokt i att inte dra alltför långtgåend­e slutsatser av detta.

Och varför skulle vi? Vem är vi att kasta första stenen på ett par personer som fattar stora beslut i sina liv. Jag kan tro att om en person mitt i denna (mentalt mycket tunga) process väljer att bli förälder, så är det beslutet mycket noga övervägt. Betydligt mera övervägt än vad de flesta av oss klarar av att tänka ut.

Så vi skall glädjas åt denna händelse och se det i det sammanhang som det verkligen skall sättas i. Att Finland, som lider av extremt låg nativitet, fått en ny blivande skattebeta­lare.

Nu blir det plättstekn­ing – ha en bra fortsättni­ng på dagen.

Två personer fattade detta enskilda beslut och kanske finns det några andra som fattar samma beslut någon dag, men vi gör klokt i att inte dra alltför långtgåend­e slutsatser av detta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland