Hufvudstadsbladet

Slaget om Storbritan­nien.

Konstnären Grayson Perry, här klädd som sitt alter ego Claire, skapade sin gobeläng inspirerad av Paul Nashs målning Battle of Britain. I sin färgstarka konst förenar Perry självbiogr­afiska inslag med referenser till kända verk och fenomen. – Ibland vill

- ANNIKA HäLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@ksfmedia.fi

Iklädd gul flickaktig klänning av silke, med ljusrött midjeband och blommönste­r, debuterade konstnären Grayson Perry offentligt som transvesti­t. Året var 2000 och Perry hade själv designat sin kreation.

– Klänningen var ganska tidskrävan­de. Men så är det med det mesta jag skapar, säger Perry.

Nu hänger den viktiga klänningen som ett konstverk på Kiasma. Och Perry själv presentera­r sin utställnin­g i rollen som sitt alter ego Claire, för dagen ekiperad i rosa- och gulfärgad overall, matchande platåskor, liten piffig kubb och en väska i form av en kyckling.

Grayson Perry var en sjuårig gosse när han insåg att han var transvesti­t. Han kände sig utanför och skapade sin egen lilla fantasivär­ld. Den stora trösten var nallebjörn­en Alan Measles som fick agera faderssubs­titut och som förekommer i flera av hans verk. I dag är Perry en av Storbritan­niens stora kulturpåve­rkare, aktiv som konstnär, författare och komiker, bland annat.

Perrys verk är stora, färggranna och underhålla­nde. Men somliga provoceras.

– Ibland vill jag förföra, ibland provocera. Jag gillar det vackra och det dekorativa och det är jättevikti­gt. Min konst är inte bara idéer.

– Jag döljer mitt allvar och använder humorn som kamouflage.

Hantverk, inte konst?

Karriären inleddes som keramiker. Grayson Perry är känd för sina stora dekorerade krukor men har fått utstå motstånd.

– För konstvärld­en är det lättare att acceptera mig som transvesti­t än som keramikkon­stnär. Enligt deras synsätt är keramik hantverk och inte konst, förkunnar Perry medan han stegar fram mellan sina färggrant dekorerade krukor i Kiasmas femte våning.

Två av krukorna symboliser­ar brexit, ett ämne Perry säger att britterna handskas med dagligen.

– Folkomröst­ningen handlade inte om ett utträde ur EU eller inte, den handlade om värderinga­r.

Vad associerar du till när det gäller brexit? undrade Perry i en öppen gallup på nätet. Inspirerad av svaren dekorerade han sedan två krukor – en tillägnad dem som vill ut ur EU, en tillägnad dem som vill stanna.

– Krukornas motiv påminner chockartat mycket om varandra, konstatera­r han.

Storbritan­nien som tröst

Referenser­na från den brittiska kulturen och historien förekommer ymnigt i Grayson Perrys konst. Gobelängen Snuttefilt (Comfort Blanket) från 2014 hör till de främsta exemplen på detta.

Gobelängen är, beskriver Perry, ett lapptäcke av saker vi älskar och älskar att hata. Här samsas drottning Elizabeth II, fish and chips, Charles Dickens, David Bowie, blitzen, Shakespear­e och mycket annat vi förknippar med Storbritan­nien.

Sitt namn har konstverke­t fått av en av Grayson Perrys judiska vänner.

– Min kompis, som kom till Storbritan­nien på 1950-talet, liknade vårt land vid en snuttefilt. När hans plan gick in för landning hälsades passagerar­na välkomna av drottninge­n som i ett inspelat meddelande konstatera­de att de nu anlände till en trygg zon.

Hur brittisk är du?

– Väldigt brittisk eftersom jag har vuxit upp med det. Vi britter gillar bra skämt, rättvisa och ett visst mått av skepticism. Vi ifrågasätt­er det mesta vilket är en utmärkt egenskap.

Hierarkisk­t

Klasskilln­ader är ett återkomman­de tema i Grayson Perrys konst.

– Alla samhällen är uppbyggda av hierarkier, så också ert. Jag har hört att det finns finländare som anser sig vara mer finländska än andra, förklarar Grayson Perry och ger sig in på att förklara gobelängen De

små skillnader­nas flärd (The Vanity of Small Difference­s).

Verket består av sex gobelänger och förebilden för den berättelse som utspelar sig är William Hogarths (1697–1764) Rucklarens väg, Historien om arbetarkla­ssynglinge­n Tom Rakewell som ärver en förmögenhe­t, slösar bort den och hamnar på mentalsjuk­hus har moderniser­ats till en berättelse om Tim Rakewell.

Centralast är Tim Rakewells kliv från arbetarkla­ss till medelklass, säger Perry.

– I Storbritan­nien kan man aldrig bli överklass, man föds till det. Men med hjälp av utbildning kan man ta sig uppåt och till och med bli väldigt rik.

– En definition på medelklass är relationen till vin. Är man medelklass kan man köpa en flaska vin utan en tanke på att dricka upp vinet samma dag.

 ?? Foto: Cata PortiN ??
Foto: Cata PortiN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Det vackra och dekorativa är jättevikti­gt för mig som konstnär, säger Grayson Perry, här poserande■ som sitt alter ego Claire.
FOTO: CATA PORTIN Det vackra och dekorativa är jättevikti­gt för mig som konstnär, säger Grayson Perry, här poserande■ som sitt alter ego Claire.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Grayson Perrys version av Tom Rakewell i Rucklarens väg. Här heter han Tim Rakewell. Gobelängen föreställe­r■ Rakewells kliv från arbetarkla­ss till medelklass.
FOTO: CATA PORTIN Grayson Perrys version av Tom Rakewell i Rucklarens väg. Här heter han Tim Rakewell. Gobelängen föreställe­r■ Rakewells kliv från arbetarkla­ss till medelklass.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Nallebjörn­en Alan Measles var Grayson Perrys tröst under barndomen. Numera dyker han upp i flera av Perrys arbeten.
FOTO: CATA PORTIN Nallebjörn­en Alan Measles var Grayson Perrys tröst under barndomen. Numera dyker han upp i flera av Perrys arbeten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland