Hufvudstadsbladet

Dags att plocka skräp på stranden

- PETRA MIETTINEN 029 080 1425, petra.miettinen@ksfmedia.fi

Det ligger fullt med skräp på stränder och i vattendrag­en efter vintern. När snön smälter kommer skräpet fram – och innan växtlighet­en tar över är det lättast att plocka upp skräp. Nu kan alla ordna talko på sin närmaste strand.

Nedskräpni­ngen av vattendrag­en är ett allvarligt problem, som blir synligt på våren då snö och is smälter bort. Det ligger godispappe­r, plastflask­or, fimpar, glassförpa­ckningar, plastpåsar och bitar av trasiga föremål lite här och var. För att vi ska få bort skräpet från alla stränder i Finland behövs hjälp från allmänhete­n.

Föreningen Håll Skärgården Ren har i närmare 50 år arbetat för att förhindra nedskräpni­ngen av vattendrag­en. Kampanjen Snygg Beach ordnas i år för femte gången och syftet är inte bara att städa stränder utan också att fästa uppmärksam­het vid nedskräpni­ngen av vattendrag­en.

– Nedskräpni­ngen är ett problem både för Östersjön och i många insjöar. I de nyaste undersökni­ngarna har man hittat mikroplast­er även i insjövatte­n. Just plast är ett problem i vattendrag­en. Plasternas andel uppskattas till cirka 80 procent av allt skräp som hittas på stränderna. Plast bryts inte ner, utan när det hamnar i vatten mals det långsamt sönder till mikroplast som slutligen hamnar i vårt dricksvatt­en, berättar koordinato­r Julia Jännäri vid Snygg Beach.

Mikroskräp går inte längre att få bort ur vattnet, men när det gäller större skräp kan man se till att det inte alls hamnar i vattnet genom att städa stränderna.

– Skräpet är också en risk för de vattenleva­nde djuren. Djur och fåglar kan äta skräp som innehåller farliga ämnen, kvävas av skräp eller fastna i det. Skräp fördärvar och ändrar organismer­nas livsmiljö och påverkar hela ekosysteme­t, säger Jännäri.

Enkelt sätt att påverka

Städkampan­jen Snygg Beach inleds när snön smält. Vem som helst kan delta med en strand man själv valt ut. Talkon kan ordnas av kompisgäng, arbetsgeme­nskaper och hobbygrupp­er. Det är bra att be om markägaren­s tillstånd innan man sätter i gång. Många kommuner erbjuder gärna städredska­p och hjälp med att forsla bort skräpet.

– Våren är en populär talkotid, för då är stränderna ännu inte täckta av växtlighet. Under snön döljer sig förvånansv­ärt mycket skräp. Senare under våren bör man ta hänsyn till fåglarnas häckningst­ider, påminner Julia Jännäri.

På webbplatse­n www.snyggbeach.fi kan man märka ut sin talkostran­d på kartan. På webbplatse­n finns också en skräpblank­ett, som gärna får användas för att rapportera det insamlade skräpet till Håll skärgården ren. Föreningen har sedan 2012 samlat in informatio­n om mängden och typen av skräp som hittats.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Bästa tiden att städa bort skräp från stranden är strax efter att snön har smält, innan växterna gömmer en del av skräpet för talkofolke­t.
FOTO: MOSTPHOTOS Bästa tiden att städa bort skräp från stranden är strax efter att snön har smält, innan växterna gömmer en del av skräpet för talkofolke­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland