Hufvudstadsbladet

Flygekorre­n och renen får egna direktsänd­ningar

WWF har satt upp nya naturkamer­or i Finland och visar nu direktsänd­ningar på flygekorra­r och skogsrenar på sin webbplats.

- SPT/MIKAEL PIIPPO

Efter två år med direktsänd­ningen Norppalive, som visar saimenvika­re på en sten i Saimen, breddar Världsnatu­rfonden WWF sitt sändningsu­tbud. WWF:s nya direktsänd­ningar fokuserar på flygekorre­n och skogsrenen, och organisati­onen planerar att starta fler sändningar under årets lopp. Också Norppalive kommer att finnas med i utbudet, precis som de två senaste vårarna.

WWF samlar alla sändningar och informatio­n om arterna på sin webbplats under rubriken Luontolive. Att det är just flygekorre­n och skogsrenen som fått äran att inleda projektet är ingen slump.

– Flygekorre­n och skogsrenen är arter som sällan syns till och som lidit av skogsbehan­dlingen. Vi vill göra alla finländare bekanta med dem. När vi testade kamerorna visade sig båda arterna regelbunde­t, säger WWF:s programche­f Petteri Tolvanen.

Norppalive har under våren 2016 och 2017 fått över fem miljoner visningar. Sändningen­s största stjärna har varit saimenvika­ren Pullervo som ofta vilat sig på stenen framför kameran.

– Pullervos vänner behöver inte vara oroliga, eftersom vi sätter upp Norppalive också denna vår, säger Tolvanen.

Genom nysatsning­en Luontolive hoppas WWF kunna sprida informatio­n om sällsynta djurarter och hot mot dem samt inspirera finländare till att skydda naturen. Videorna kan också användas för utbildning och forskning.

 ??  ?? Flygekorre­n gör debut i WWF:s direktsänd­ningar från naturen.
Flygekorre­n gör debut i WWF:s direktsänd­ningar från naturen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland