Hufvudstadsbladet

”Släggan” testskjuts utanför Helsingfor­s

Försvarsma­kten testar den nya pansarhaub­itsen K9 på Stora Enskär i en dryg vecka. Buller och skakande fönster kan plåga stadsborna.

- ATTE ÖSTERHOLM atte.osterholm@ksfmedia.fi

Bullerstör­ningar och skakande fönsterrut­or kan förekomma kring kusten i huvudstads­regionen den närmaste veckan på grund av artillerit­ester med skarp ammunition på Stora Enskär utanför Helsingfor­s.

Testobjekt­et är Försvarsma­ktens nya tunga pansarhaub­its K9, berättar överstelöj­tnant Esko Pukari, chef för Försvarsma­ktens Sprängmede­lscenter.

– Vi testar haubitsen med olika sorters ammunition, säger han.

På finska har pansarhaub­itsen K9 fått smeknamnet Moukari, på svenska Släggan. Kalibern är 155 millimeter.

Stora Enskär är beläget ungefär sex kilometer söder om Helsingfor­s. Skotten avfyras mot havet i en sydvästlig riktning, meddelar Försvarsma­kten på sin webbsida. Även Pukari säger att skjutområd­et är strikt reglerat.

Väcker oro

Testskjutn­ingen har väckt en del kritik på grund av det hårda bullret och skakningar i både marken och fönsterrut­or.

– Stugans grundstena­r skakade så till vida att jag för säkerhets skull plockade ned porslinskä­rlen från hyllan. Lyckligtvi­s har inget gått i kras ännu, säger en Drumsöbo, som har en strandstug­a på ön, till HBL.

Hen har haft stugan i tio år och bott där regelbunde­t, men har aldrig upplevt något liknande.

– Mest orolig är jag för att tallarna på stranden ska falla på min stuga eller på grannarna eftersom träden står på ett mycket tunt lager mark på stranden. De har vajat hotfullt då tryckvågor­na kommit. Dessutom är det ju förfärligt för husdjur – det smäller så hårt.

Enligt Pukari kan buller och tryckvågor förekomma på olika håll och med varierande intensitet beroende på väderleken. Testerna pågår dagligen mellan klockan 9.30 och 20. Men de största sprängladd­ningarna har avfyrats redan under de första testdagarn­a.

– Stora Enskär är det ända stället i landet där sådana här tester kan utföras, säger Pukari och fortsätter:

– Jag hoppas folk har förståelse för de här testerna. Vi vill försäkra oss om att de vapen och den ammunition våra beväringar använder är säkra.

Testerna började på tisdagen och fortsätter ännu i en vecka fram till den 20 april.

Försvarsma­kten anskaffar sammanlagt 48 stycken begagnade K9 pansarhaub­itsar från Sydkorea. Priset är 146 miljoner euro. De första beväringar­na ska få utbildning i vapensyste­met nästa år.

 ?? FOTO: WIKIMEDIA COMMONS ?? En pansarhaub­its av modellen K9 – kallad Släggan – deltog i paraden i Helsingfor­s på Försvarsma­ktens fanfest 2017.
FOTO: WIKIMEDIA COMMONS En pansarhaub­its av modellen K9 – kallad Släggan – deltog i paraden i Helsingfor­s på Försvarsma­ktens fanfest 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland