Hufvudstadsbladet

Ger stallet Räikkönen en chans att vinna?

- FREDRIK AF PETERSENS

Man kan bara hoppas att det blir rent spel hos Ferrari resten av säsongen och att Kimi Räikkönen får samma chans att vinna lopp och kanske titeln som Sebastian Vettel, som inte är känd för att spela ett taskigt spel mot sin stallkompi­s.

Många ser Kimi Räikkönen som en klar nummer två efter Sebastian Vettel hos Ferrari. Förra säsongen var han trogen och ställde inte till med några svårighete­r för någon, men det är en situation som Räikkönen nog inte kommer att finna sig i i år.

Räikkönen har varit lojal i sju säsonger, men nu får man intrycket att nog får vara nog – och det gläder alla hans fans. Visserlige­n kör både Räikkönen och Vettel för Ferrari och stallet vill mer än gärna inte bara vinna förarnas VM-titel, utan också konstruktö­rernas. Man får dock inte glömma att förarna också är egoister.

Om Räikkönen har förändrats kan det kanske bero på att Ferrari, enligt rykten, skrivit ett intentions­avtal med Daniel Ricciardo. I så fall får Räikkönen inte stanna och varför skulle han då ta hänsyn till stallets önskan? Om cheferna på kommandobr­yggan märker att han har den inställnin­gen kan de tyvärr straffa honom med att ändra strategin under loppet.

I Melbourne gjorde man det, ändrade taktiken och stal segern av Räikkönen. Inte undra på att han blev synnerlige­n irriterad. I kvalet kände han sig övergiven och det hördes i rösten när han pratade med sin raceingenj­ör.

– När får jag äntligen informatio­n via skylten = Ni måste hänga ut den på den rätta platsen och det är vid depåmuren.

I loppet låg han tvåa, före Vettel, men offrades och kallades in till ett alltför tidigt depåstopp och kom ut som trea. Efter Lewis Hamilton och tysken, som nu fick fritt fram och inte behövde köra mot sin stallkamra­t. Ingen större hemlighet att Ferrari vill matcha fram Vettel till VM-titeln – stallet har ju dessutom skrivit ett nytt kontrakt med honom. Men det är synnerlige­n pinsamt, och det kunde man läsa och höra i tv, både under och efter loppet, att man behandlar den förare som senast vunnit en VM-titel med Ferrari på det taskiga sättet.

I Bahrain försökte Räikkönen slå tillbaka men stoppades på grund av en olycka i depån. Vid däcksbytet fick han grönt ljus och drog iväg men en mekaniker som inte hunnit byta hjul och blev påkörd och bröt benet på två ställen. Han blev opererad samma kväll på militärsju­khuset och i tisdags tog han de första stegen med hjälp av kryckor. Räikkönen var snabbast hela tiden utom i kvalet, där han kanske förlorade pole position för att en annan förare låg lite i vägen.

Innan säsongen började sade teamchefen Maurizio Arrivabene att Ferrari hade två lika bra toppförare. Kimi Räikkönen och Sebastian Vettel. – Kanske de två bästa av alla. Det var då. De orden måste klinga falskt i Räikkönens öron nu när man tittar tillbaka på Melbourne och hur han blev behandlad.

Man kan bara hoppas att det blir rent spel hos Ferrari resten av säsongen och att Kimi Räikkönen får samma chans att vinna lopp och kanske titeln som Sebastian Vettel, som inte är känd för att spela ett taskigt spel mot sin stallkompi­s.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland