Hufvudstadsbladet

Tågstation­er slår ett slag för klimatsmar­t vardag

- PETRA MIETTINEN

Cykelservi­ce, elsparkcyk­lar, samåkning och klimatinfo i olika former är några av de klimatvänl­iga produkter och tjänster som kommer att finnas på tågstation­er i sex städer i slutet av nästa vecka. Då ordnas kampanjen Fiksu Assa (den smarta stationen) i Helsingfor­s (Åggelby), Esbo (Alberga), Vanda (Aviapolis och Dickursby), Tammerfors (järnvägsst­ationen), Lempäälä (järnvägsst­ationen) och Lahtis (resecentre­t).

Utbudet av popup-aktivitete­r varierar, i Dickursby finns en kiosk som förebygger matsvinn, i Alberga kan man testa elfordon och i Tammerfors säljs livsmedel gjorda på insekter.

En förbättrin­g av stationern­as serviceutb­ud ökar kollektivt­rafikens attraktion­skraft och gör stadsborna­s vardag smidigare.

– I kampen mot klimatförä­ndringen behövs nya idéer och insatser av oss alla. Genom evenemange­t Fiksu Assa vill vi stödja modiga försök som främjar en klimatsmar­t vardag och som är en viktig del av den hållbara stadsutvec­klingen, säger bostads-, energi- och miljöminis­ter Kimmo Tiilikaine­n.

Tågstation­erna har en nyckelroll för en klimatsmar­t vardag, då en stor del av landets växthusgas­utsläpp uppstår i trafiken. Under evenemange­t presentera­s koldioxids­nåla färdsätt som bilar för samåkning, att utveckla citylogist­iken och en fungerande anslutning­sparkering.

– Smidiga resekedjor som utnyttjar kollektivt­rafik spelar en central roll när det gäller att minska utsläpp från trafiken. Att utveckla stationsom­rådena bidrar till att skapa en hållbar tillväxt och sysselsätt­ning och förbättrar tillgängli­gheten till trafiktjän­ster, säger kommunikat­ionsminist­er Anne Berner.

Evenemange­t Fiksu Assa pågår den 18–21 april och finansiera­s av miljöminis­teriet, Trafikverk­et, HRM, stiftelsen Smart & Clean, MBT-nätverket och Sitra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland