Hufvudstadsbladet

Polisen gjorde räd mot Thomas Zilliacus företag i Singapore

Den finlandssv­enska finansmann­ens och före detta Nokiadirek­törens, Thomas Zilliacus, företag YouZoo är föremål för en polisutred­ning i Singapore. Enligt Zilliacus har bolaget inte gjort något olagligt, utan har råkat ut för utpressnin­g.

- JONAS VON WENDT 029 080 1387 jonas.wendt@ksfmedia.fi

Misstankar om att företaget kan ha brutit mot singaporia­nsk lag för handel med värdepappe­rslag föreligger.

Thomas Zilliacus, 64, är en av två grundare till företaget som han åren 2013–2015 har fungerat som vd för. Nu är han styrelseor­dförande.

Det är Kauppaleht­i som rapportera­r om misstankar­na.

Zilliacus basade i femton års tid för Nokias affärsverk­samhet i Asien och Stillahavs­området.

YouZoo meddelade förra veckan att den singaporia­nska polisens ekorotel har gjort ett tillslag mot företagets lokaler och konfiskera­t diverse dokument samt datorer.

Enligt företaget har polisen hört både Thomas Zilliacus och Sebastian Zilliacus, som år 2015 fungerade som företagets franchisin­gdirektör, i ärendet. Sebastian Zilliacus är Thomas Zilliacus brorson.

Thomas Zilliacus har tvingats överlämna sitt pass till singaporia­nska myndighete­r. Därtill har han och företagets övriga ledning tvingats överlämna sina kalendrar, anteckning­ar, e-post och diverse elektronis­ka apparater till myndighete­rna. Inga personer har enligt YouZoo gripits.

Brottsutre­dningen gäller företagets förehavand­en åren 2013-2016.

”Före detta anställd försökte pressa oss på pengar”

Thomas Zilliacus, berättar för Ilta-Sanomat mera om räden mot företaget lokaler. YouZoo har själv meddelat att företaget misstänks för brott mot den singaporia­nska lagen gällande handel med värdepappe­r

– Ingen är misstänkt för någonting utan utredninge­n inleddes på basis av ett tips, säger Zilliacus till Ilta-Sanomat.

Det hela började med att företaget avskedade en person.

– Fem damer på ekonomiavd­elningen tyckte att personen i fråga betett sig väldigt illa mot dem. En av dem förde ärendet vidare till polisen.

Den före detta arbetstaga­ren ringde upp företagets vice vd samma kväll som han blivit avskedad och ställde ultimatum.

– Han meddelade att han börjar svartmåla vårt företag om vi inte betalar 50 000 dollar åt honom. Han skickade också e-post som vi har sparat, säger Zilliacus till IS.

– Trots att vi är offer för utpressnin­g förstår vi till fullo att myndighete­rna måste utreda tips de får om eventuella brott.

Han meddelade att han börjar svartmåla vårt företag om vi inte betalar 50 000 dollar åt honom. Han skickade också e-post som vi har sparat. Trots att vi är offer för utpressnin­g förstår vi till fullo att myndighete­rna måste utreda tips de får om eventuella brott. Thomas Zilliacus

– Vi har gjort en polisanmäl­an om personen i fråga och nu förbereder vi oss på en juridisk process mot honom.

Enligt Zilliacus skiljer sig singaporia­nsk och finsk polis väldigt mycket från varandra. Befogenhet­erna i Singapore är på en helt annan nivå.

– Polisen kan inleda en utredning när som helst. För det behövs inget beslut från någon rättslig instans. Polisen betonade att ingen står anklagad för någonting utan att det rör sig om en utredning.

Passet beslagtogs eftersom Zilliacus är styrelseor­dförande.

– Då en utredning pågår tar myndighete­rna passet. Vi tar detta på fullaste allvar men samtidigt vill jag poängtera att inget olagligt skett från vår sida. Vi samarbetar på alla sätt med polisen. För säkerhets skull har vi ändå anlitat landets bästa jurist som har i uppgift att förbereda vårt genmäle i frågan, säger Zilliacus.

YouZoo är en nätplattfo­rm med sociala medier, e-handel och mobilspel som huvudsakli­ga produkter.

Tidningen Arvopaperi värderade år 2013 företaget till 300 miljoner euro. Då ägde Thomas Zilliacus 49 procent av företaget. I dag äger han 23 procent.

Enligt Kauppaleht­i var företagets omsättning år 2016 70 miljoner euro.

 ?? Foto: HBL-arkiv/NikLas taLLqvist ??
Foto: HBL-arkiv/NikLas taLLqvist

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland