Hufvudstadsbladet

”Vi ska inte utgå från de starkas rätt att diktera”

Regeringen har allierat sig med EK när det gäller att underminer­a avtalssamh­ället, säger Maarit Feldt-Ranta som lyfter fram försvaret av överenskom­melser på arbetsmark­naden som en av de stora valfrågorn­a. FSD:s fullmäktig­e samlades i Helsingfor­s på lördag

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@ksfmedia.fi SPT/ARI SUNDBERG

Feldt-Ranta inledde i går den politiska debatten på FSD:s fullmäktig­emöte i Helsingfor­s, och räknade upp social rättvisa, utbildning, en reformerad social trygghet och mer jämställda familjeled­igheter som stora valteman för socialdemo­kraterna.

SDP tävlar om tätpositio­nen i flera opinionsmä­tningar, och partiet har gått framåt särskilt när det uppstått protester mot regeringsb­eslut som berört arbetsmark­naden. Det skedde i och med de så kallade tvångslaga­rna, och det skedde i och med aktivering­smodellen.

Feldt-Ranta adderar nu till besluten i budgetrame­n tidigare i veckan. Regeringen beslöt att små företag skulle få lägre tröskel för upp- sägningar av personliga skäl, och att unga under 30 kan anställas på korta kontrakt utan särskild orsak. I dagens läge krävs det en anledning till visstidsjo­bb, som att det är projektbas­erat eller ett vikariat.

”En permanent otrygghets­modell” och ”en ständig prövotid”, kalllar Feldt-Ranta de nya avvikelser­na i lagen om arbetsavta­l.

– Vi ska klart och tydligt stå som alternativ när det gäller avtalssamh­ället. Vi kan bara klara oss om vi gör tillsamman­s, och inte utgår från de starkas rätt att diktera. Det är så vi har klarat oss i den internatio­nella konkurrens­en.

En omvälvning skedde då EK beslöt att inte längre göra centrala avtal. Också enskilda förhandlin­gar har gått på grund, till exempel om arbetstids­lagen, vilket ledde till att regeringen fick ta saken i egna händer.

Feldt-Ranta säger att den stora bilden av avtalssamh­ället ändå är en framgångsh­istoria.

– Det har blivit enorma resultat i Finland, man kan inte hänga upp sig på en enskild sak, säger Feldt-Ranta.

– Se på vilket annat land som helst i Europa, där redan en liten ändring i pensionssy­stemet får hundratuse­ntals människor på gatorna. Här höjde vi pensionsål­dern – inte en enda demonstrat­ion. Att EK frångått centrala avtal – och att regeringen allierat sig med EK, är väldigt kortsiktig­t, säger Feldt-Ranta.

FSD:s ordförande Viktor Kock bedömer att EK fortfarand­e är en aktör, men på ett annat sätt.

– De gör det inte officiellt, men styr medlemsför­bunden. Till exempel kravet på mer lokala avtal kommer direkt från EK:s bord. Det är lite liknande som när EK ville ha bort de inkomstpol­itiska helhetslös­ningarna och i stället bytte namn på dem, säger Kock, som bedömer att EK körde med en mer koordinera­d front än löntagarfa­cken trots att EK var den som drog sig ur.

Inpo-avtalen har under det här decenniet fått nya namn som ramavtalet, arbets- och tillväxtav­talet och senast konkurrens­kraftsavta­let, som EK betecknat som den sista centrala löneuppgör­elsen. Regeringen har

■ ändå gett uppdrag till parterna, till exempel att ändra arbetstids­lagen, vilket inte gav resultat i somras.

FSD känner av ökat engagemang

Kämparglöd­en har ökat i takt med att de politiska skiljelinj­erna mellan höger och vänster blivit tydligare, säger FSD:s fullmäktig­eordförand­e Folke Sundman.

– Oron är stor inför vårdreform­en och för vad som sker i Finland i allmänhet. Men samtidigt har känslan ökat för att vi måste göra något för att förändra läget, säger Sundman.

– De politiska skiljelinj­erna mellan borgare och socialdemo­krater har blivit tydligare än på länge, säger Sundman.

Han säger att folk nu ser vilken politik regeringen driver och jämför det med opposition­ens budskap och att det skapar en grund för ett stärkt engagemang för socialdemo­kratin.

– Vi har alltid fulla listor i riksdagsva­len men nu kan vi se fram emot en starkare lista och har en möjlighet att driva en klar och tydlig linje, säger Sundman.

 ?? FOTO: SPT/ARI SUNDBERG ?? Riksdagsle­damot Maarit Feldt-Ranta
FOTO: SPT/ARI SUNDBERG Riksdagsle­damot Maarit Feldt-Ranta

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland