Hufvudstadsbladet

GrIFK ska knäppa Cocks på näsan

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@ksfmedia.fi

Formstarka GrIFK har vunnit åtta raka matcher och ställs i semifinals­kedet mot den tuffaste motståndar­en av alla: Cocks.

Cocks har spelat 67 FM-ligamatche­r i följd utan förluster med 65 vinster och två oavgjorda som facit. Under den hejdlösa sviten har Riihimäkik­lubben också vunnit ett par cupbucklor. Cocks senaste ligaförlus­t kom i Sjundeå den 24 februari 2016.

– Det är länge sedan, säger Grankulla IFK:s Patrik Johanson leende då han får höra om den femfaldiga regerande mästarens bravader.

Det är ingen hemlighet att Cocks är stor favorit då semifinale­n mot GrIFK kör i gång på onsdag kväll. Statistike­n och resurserna talar för att Cocks ska klampa över GrIFK mot sin tionde FM-finalserie på tolv år.

– Det är proffs mot amatörer. Vi måste lyckas till hundra procent och samtidigt måste Cocks misslyckas lite, säger GrIFK-tränaren Mikko Koskue om utgångsläg­et.

Men man har ändå inte kastat yxan i sjön.

– Vi vet att vi möter Finlands i särklass bästa lag. Det kommer att bli jättetufft. Det vet vi. Vi kommer gå ut med tron att vi skall kunna knäppa dem på näsan och kunna överraska. Det måste vi göra. Om alla är friska så hoppas jag att vi kan ha en chans att ta dem, säger Johanson.

Via svacka till formtopp

Efter bara en poäng från de fyra sista grundserie­omgångarna tvingades ett skadepinat GrIFK ta fart från den nedre slutserien. Där fann man formen, vann fem raka och körde sedan över Atlas i kvarten med 3–0 i matcher.

– Spelet har flytit bra. Vi hade en jättesvack­a när vi förlorade ganska många matcher. Sedan fick vi tillbaka ganska många spelare och fick ihop spelet i nedre fortsättni­ngsserien och i kvartsfina­len mot Atlas fick vi spelet att stämma helt, berättar Johanson som också han tampades med skador i början av året.

GrIFK:s senaste dryga tre veckor har bestått av träning. Semifinals­erien kör i gång först på onsdag på grund av att Cocks i går spelade i Baltiska ligans semifinal. Cocks har en klar fördel med matchprogr­ammet, menar Johanson.

– Det är lite för långt mellan kvarten och semin, jag hade gärna spelat någon match före serien börjar. Men det är som det är och man kan inte göra något åt det.

Johanson tror inte att det märks i Cockslägre­t att de under sin spelpaus i ligan spelat både i EHF Cup och Baltiska ligan och att de dessutom haft spelare med i landslagsv­erksamhete­n.

– Cocks spelar mycket men har en väldigt bred trupp. Det kommer att bli en tuff men kul matchserie, säger Johanson. Matchdatum i semifinals­erien Cocks-GrIFK: 18.4, 21.4, 23.4, 25.4 (vid behov), 28.4 (vid behov).

Det krävs tre segrar för att gå till FM-finalerna.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? GrIFK:s Patrik Johanson (bakom till höger) förutspår en tuff men kul matchserie mot Cocks.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA GrIFK:s Patrik Johanson (bakom till höger) förutspår en tuff men kul matchserie mot Cocks.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland