Hufvudstadsbladet

HJK hänger på i toppen – United stoppades av stolpen

HJK lekte med elden hemma mot Åland United – men undvek att bränna fingrarna. Gästerna från Åland var ett stolpskott från att plocka poäng. – Vi var lite för rädda, säger Uniteds målskytt Isabella Mattsson.

- TEXT & FOTO: SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Då domaren blåste av matchen vid ställninge­n 2–1 var varken HJK eller Åland United värst nöjda. HJK harmades över många missade lägen – United över poängtappe­t.

– Vi borde ha klarat av att döda matchen i den första halvleken. Jag hade lägen att göra två mål till och många andra spelare bommade också. Vi gjorde det svårt för oss själva i dag, säger Hanna Ruohomaa, som gjorde sitt första officiella mål för HJK.

HJK gick upp i ledning med 2–0 innan Åland United fick fart på fötterna. Efter Ruohomaas öppningsmå­l ökade Vilma Hakola på hemmalaget­s ledning. United ruskade sedan av sig passivitet­en och reducerade. Sydney Blomquist blev nedriven i straffområ­det och Isabella Mattsson satte säkert in straffen.

Mattsson har redan gjort fyra mål den här säsongen och det femte var väldigt nära. Hon träffade stolpen i den andra halvleken. Närmare än det kom inte United, som förlorade för första gången den här säsongen.

– Det känns tungt just nu. Vi lät HJK hålla i bollen för mycket i första halvlek och var lite för rädda. I den andra halvleken spelade vi bättre och hade lägen. Vi saknade rätt attityd och aggressivi­tet i dag, säger Mattsson.

Hur sur var stolpträff­en?

– Riktigt sur. Jag saknade det sista lugnet i dag.

Tre viktiga poäng

Segern betydde mycket för HJK, som åkte på ett tidigt bakslag i säsongsöpp­ningen: 0–3 borta mot Honka. HJK har inte råd att tappa många poäng i kampen om toppplacer­ingarna. Lördagens seger var inte störtimpon­erande, men ett steg i rätt riktning, säger Ruohomaa.

– United var inget lätt motstånd. De har duktiga individer och levererade många farliga inlägg. Mentalt sett var det här en väldigt viktig seger. Vi lyckades spela bra i 45 minuter. Nästa gång ska vi göra det hela matchen.

För Uniteds del är det ingen fara på taket. Laget, som slutade åtta i fjol, inledde säsongen med två raka segrar och möter jumbon ONS på hemmaplan om en vecka. Då har laget alla chanser att öka på poängskörd­en.

– Det kändes fint att vi kunde stå emot ett bra lag som HJK. Vi måste ha bättre attityd i nästa match och dominera mittfältet, säger Mattsson.

För HJK:s del väntar Pallokissa­t på bortaplan. Ruohomaa vet vad som gäller.

– Vi har inte råd att tappa en enda onödig poäng, säger hon.

Vi saknade rätt attityd och aggressivi­tet i dag. Isabella Mattsson Åland United

??  ?? Åland United reducerade på straff efter att Sydney Blomquist■ blivit nedriven av Katarina Naumanen.
 ??  ?? ”Det kändes väldigt bra, befriande”. Så beskriver Hanna Ruohomaa■ (till höger) känslorna efter sitt första officiella mål för HJK.
 ??  ?? Isabella Mattsson utsågs till■ ÅU:s bästa spelare. Hon gjorde ett mål och var ett ständigt hot för HJK:s defensiv.