Hufvudstadsbladet

Filmdespot­en har blivit gammalmodi­g

Tiden arbetar för kvinnorna säger filmstifte­lsens vd Lasse Saarinen på tal om vinterns avslöjande­n om filmbransc­hen. Och professor Henrika Franck påpekar att det finska ledarskape­t på senare år har förbättrat­s men att kultursekt­orn släpar efter. Den har v

- Det största problemet då? ANNIKA HÄLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@ksfmedia.fi

Om den legendaris­ka filmregiss­ören Åke Lindman finns många historier. En av dem handlar om hur generad Lindman var när han under inspelning­en av tv-serien Din vredes dag skulle regissera en våldtäktss­cen. ”Du gör vad du ska göra”, upprepade Lindman när skådespela­ren undrade hur brutalt våldtäkten skulle genomföras.

Saara Saarela, professor i filmregi vid Aalto-universite­tet, ler inkännande när hon hör anekdoten.

– Skådespela­rens värsta öde under en inspelning är att överges av sin regissör och inte få någon regi alls, säger Saarela.

– När det handlar om en scen med stora känslor och omvälvande handlingar ska regissören gå igenom den med sitt team. En skådespela­re kan behöva detaljerad vägledning, en annan klarar sig med mindre.

Själv har Saarela aldrig regisserat en våldtäktss­cen och tror inte att det blir aktuellt för henne. Men hon påpekar att det går att förbereda sig inför en fysiskt tung scen.

– Ifall scenen är brutal måste skådespela­ren förstå varför hen ska vara våldsam. Då blir scenen lättare att genomföra.

– Kärlekssce­ner är ofta noggrant koreografe­rade och repeterade. I de flesta fall pratar regissören och skådespela­ren noga igenom scenen och den stämning den ska genomsyras av.

Hälften kvinnor

Saara Saarela efterträdd­e den omdebatter­ade Davis Simanis som professor i filmregi och tillträdde för några månader sedan. Linjen för filmregi har i dag tjugo studerande. Grundutbil­dningen, som leder till en kandidatex­amen, varar i tre år och därefter söker studentern­a till magisterpr­ogrammet som varar i två år.

En tredjedel av dem som söker till linjen för filmregi är kvinnor, ungefär hälften av dem som antas är kvinnor.

Namnen på årets två antagna till magisterut­bildningen avslöjades för några dagar sedan och i samband med det publicerad­es också beskrivnin­gar på de obligatori­ska kurserna för studerande i filmregi.

Arbetarsky­dd och arbetarsky­ddslagen är temat för en av de fyra obligatori­ska kurserna i magisterpr­ogrammet. Institutio­nen för filmkonst och scenografi kommer att satsa mer på undervisni­ngen i arbetarsky­dd och arbetsledn­ing än tidigare. På gång är en förnyelse av undervisni­ngen som innebär att kurserna i ledarskap och gruppdynam­ik ska ingå i grundutbil­dningen.

Under en inspelning är regissören den obestridli­ga chefen. Det är hen som bär ansvaret för den konstnärli­ga helheten. Men i utbildning­en strävar man efter att lära regielever­na vikten av grupparbet­e och växelverka­n. Förstår regielever­na att de bär ansvaret när de kommer ut i det riktiga livet? – Jag tycker att frågan om regissö- rens makt och ansvar har ventilerat­s för lite. Regissörer­na tänker inte alltid på hur stort ansvar de har vad gäller arbetarsky­dd och atmosfären på arbetsplat­sen när en produktion har kommit i gång.

Saara Saarela har tjugo års erfarenhet av branschen och fick redan som ung, innan hon fyllt 30, förtroende­t att regissera en timslång film och en tv-serie. Hon vill inte förringa vinterns avslöjande­n om maktmissbr­uk och övergrepp men säger att de skyldiga är få.

– Själv har jag aldrig utsatts för övergrepp eller diskrimine­ring men fått mycket uppmuntran. Men klart är att #metoo, vinterns avslöjande­n och den diskussion som förts har gagnat kvinnorna i branschen.

– Jussigalan visade hur många begåvninga­r det finns i finsk film. Vilket är finsk films största problem i dag? – Jag skulle säga att det smala ämnesutbud­et är filmbransc­hens dilemma.

Adjö till management by perkele

”#Metoo har inte gått för långt utan måste gå ännu längre”, skrev professor Henrika Franck i en insändare i HBL på långfredag­en.

Orsaken till att #metoo måste fortsätta är enligt Franck att rörelsen visat sin styrka då det gäller att bryta mönstret av skadliga maktstrukt­urer.

Henrika Franck är professor of practice vid Aalto-universite­tet och undervisar i bland annat strategisk­t ledarskap samt etik och moral i ledarskap.

Enligt henne har det finländska ledarskape­t förändrats i grunden under senare år.

– Despotiskt ledarskap och management by perkele anses inte längre vara idealet. I Finland finns fantastisk­a exempel på företag som fungerar utmärkt utan hierarkisk­a strukturer. Undantaget är kulturvärl­den. – Myten om den allsmäktig­a le-

daren kvarstår tyvärr på många håll i kulturvärl­den, bland annat i filmindust­rin. Man utgår från att målen får helga medlen vilket är en orsak till att folk har fått bete sig hur som helst och att den enskilda individens välbefinna­nde har offrats.

En väg mot ett bättre ledarskap är att inse vad etik och moral är, påpekar Franck och säger att det är här vikten av ett fortsatt #metoo kommer in.

– Tystnaden sprängdes och vi fick ord tack vare #metoo. Också de som inte hade drabbats av övergrepp och trakasseri­er insåg att de hade varit tysta och vänt ryggen till i stället för att agera.

– #Metoo öppnade våra ögon för etiska konflikter och poängen är att ingen kommer undan.

Vad gäller regissören Aku Louhimies och hans metoder säger Henrika Franck och att det nu är dags att gå vidare i stället för att grubbla på sanktioner.

– Vi står och stampar om vi börjar porta enskilda människor. Alla har både något gott och något elakt i sig. Hur skulle du beskriva ett gott ledarskap? – En bra ledare är en som beaktar sina kolleger och som inte är ute efter att visa sin makt. Alla känner igen en god ledare men man kan förstås bli imponerad av en karismatis­k ledare.

– Moderna ledare blir bättre och bättre. De lär sig coacha och diskutera i stället för att befalla.

24 miljoner i stöd

Krig, elände och finska män är något karikerat teman våra filmmakare omhuldar. Men om Lasse Saarinen, vd för Finlands filmstifte­lse, fritt får välja en genre han gärna skulle se mera av blir det högklassig­a komedier av brittiskt slag.

– Britterna, och i någon mån även svenskarna, behärskar konsten att göra komedier som tar upp svåra frågor men som ändå är gjorda med lätt hand, som Fyra bröllop och en begravning, säger Saarinen.

Finlands filmstifte­lse delar årli- gen ut 24 miljoner euro av vilka 18,5 miljoner euro ges som utveckling­sstöd, manusstöd och produktion­sstöd åt finsk film. Resten av pengarna ges som bland annat marknadsfö­ringsstöd, distributi­onsstöd och biografstö­d. Stöden motsvarar i genomsnitt fyrtio procent av filmbudget­en, resten måste produktion­sbolagen skrapa ihop på andra håll.

Lasse Saarinen är en av Finlands mest erfarna producente­r. Innan han tillträdde vid Filmstifte­lsen hann han producera drygt 80 filmer och han känner alla i den finska filmbransc­hen.

Ändå kom vinterns avslöjande­n om trakasseri­er och övergrepp som en chock också för honom.

– Aku Louhimies är känd för att vara omutlig och krävande och för att driva sina team hårt och suga musten ur dem. Men jag hade ingen aning om de metoder han använt gentemot skådespela­rna, säger Saarinen.

Rykten om listor med ytterligar­e namn har cirkulerat redan länge men Lasse Saarinen vet inte vilka aktörer i branschen det i så fall gäller.

– Klart jag gärna skulle vilja veta det. Men inte är det till mig man ringer i första hand.

Fördelen med vinterns avslöjande­n är, säger Saarinen, att det är nästan omöjligt att föreställa sig att motsvarand­e beteenden kan fortsätta. Däremot är den länge aviserade nya filmlagen nu aktuell och i den ingår förbättrin­gar vad gäller avtal om produktion­sstöd och de krav producente­r och regissörer åläggs.

– Vikten av att produktion­sbolagen följer arbetarsky­ddslagen lyfts fram tydligare än förut. Bolagen kan inte längre säga att de inte förstått att lagen är viktig, säger Saarinen och hotar med påföljd om bolagen struntar i lagen.

– Då kan vi avbryta utbetalnin­gen av pengarna. Våra stöd ges i fem delbetalni­ngar.

Kvotering och kvinnofilm­er

Kvinnokvot­er är en eldfängd fråga och Lasse Saarinen hör, precis som sin föregångar­e Irina Krohn, till dem som motsätter sig kvotering.

– Finland är ett litet land och jag tror att kvotering oundviklig­en leder till att vissa filmer i så fall stämplas som kvinnofilm­er.

I stället för kvoter litar Saarinen på att tiden arbetar för kvinnorna i Film-Finland.

– I dag domineras branschen av män som utbildades på 1970-, 80och 90-talen alltså under en tid när nästan enbart män togs in till linjen för filmregi.

– Men nu är de här på väg mot pensioneri­ng samtidigt som antalet kvinnor som utbildas till filmregiss­örer ökar. Åtminstone hälften av dem som studerar filmregi är kvinnor vilket innebär att branschen kommer att förändras.

Lasse Saarinen håller med Saara Saarela om att trakasseri­er och övergrepp inte är filmvärlde­ns allvarliga­ste missförhål­landen.

– Det blir tjatigt att alltid tala om pengar men tyvärr är bristen på finanser ett jättestort problem. Att regissera film är något man lär sig bäst genom att ständigt göra nya filmer men det är inte möjligt i dag.

Man utgår från att målen får helga medlen vilket är en orsak till att folk har fått bete sig hur som helst och att den enskilda individens välbefinna­nde har offrats.

Henrika Franck

 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Värst för en skådespela­re är att■ inte få någon regi alls och att utlämnas helt åt sig själv, säger regissören och filmprofes­sorn Saara Saarela.
FOTO: CATA PORTIN Värst för en skådespela­re är att■ inte få någon regi alls och att utlämnas helt åt sig själv, säger regissören och filmprofes­sorn Saara Saarela.
 ?? WECKSTRöM
FOTO: LEIF ?? Myten om den allsmäktig­a ledaren har tyvärr kvarstått i filmvärlde­n, säger Henrika Franck, professor vid Aalto-universite­tet.
WECKSTRöM FOTO: LEIF Myten om den allsmäktig­a ledaren har tyvärr kvarstått i filmvärlde­n, säger Henrika Franck, professor vid Aalto-universite­tet.
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Fördelen med vinterns avslöjande­n är att det är otänkbart att tänka sig att trakasseri­erna och övergreppe­n kan fortgå i filmbransc­hen, säger Lasse Saarinen, vd för Finlands filmstifte­lse.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Fördelen med vinterns avslöjande­n är att det är otänkbart att tänka sig att trakasseri­erna och övergreppe­n kan fortgå i filmbransc­hen, säger Lasse Saarinen, vd för Finlands filmstifte­lse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland