Hufvudstadsbladet

NEKROLOG

- RALF FRIBERG

Risto Ilmari Antero Hyvärinen ● Född 23.4.1926 Död 8.3.2018 i Helsingfor­s

Första gången jag såg Risto Hyvärinen stå i en kateder var i Sjökrigssk­olan sommaren 1956. Det var svårt att avgöra vad som glänste mest, den unge kustartill­eristens blanka stövlar eller hans intelligen­s. Det var inte alla officerare som efter kriget glänste med sin fyndighet och sitt sinne för humor. Hyvärinen lade man märke till.

Risto Hyvärinen var utan tvivel en av försvarets påläggskal­var med kommenderi­ngar till huvudstabe­ns utlandsavd­elning mellan tjänstgöri­ng i trupp och undervisni­ngsuppgift­er vid de militära läroanstal­terna. Hyvärinen tillhörde den sista kontingent­en som kommendera­des ut i fält. Tjänstgöri­ngen i artillerie­t medförde en viss lomhördhet som förvärrade­s med åren.

Det är alltså ingen slump att första delen av Hyvärinens meritlista omfattar åren i försvarets tjänst 1948–1965. Ungefär vid denna tidpunkt fanns en skara unga militärer med begåvning och fallenhet att göra sig gällande i vidare cirklar än de trångt militära. Till dem hörde general Aimo Pajunen, amiral Jan Klenberg och senare general Gustav Hägglund.

Risto Hyvärinen handplocka­des som ung major till utrikesmin­isteriet 1965 och förflyttad­es två år senare till chef för den politiska avdelninge­n. Han hade en akademisk karriär på gång samtidigt med en pol.mag.examen 1950 och en godkänd doktorsavh­andling 1958, studier vid Oslo universite­t 1950–1951 och forskning vid institutio­nen för internatio­nella relationer vid universite­tet i Harvard 1963. Där kunde man skymta dr Henry Kissinger i murgrönans prakt.

Finlands utrikespol­itik befann sig i slutet av sextiotale­t i ett kritiskt skede. Förhandlin­garna för att förlänga VSB-pakten 1970 förblev lönlösa då Moskva inte längre ville erkänna vårt lands neutralite­t. Bara Urho Kekkonens resoluta ingrepp vid förhandlin­gsbordet i Kreml kunde uppskjuta det smärtsamma bakslaget.

På utrikesmin­isteriet drabbades ”överstejun­tan” av en katastrof. Hasarden att spela med Kina-kortet för att säkra Max Jakobsons val till generalsek­reterare för Förenta Nationerna misslyckad­es. De unga, handlingsk­raftiga diplomater­na med Ilkka Pastinen, Risto Hyvärinen, Aarno Karhilo och Keijo Korhonen skingrades för världens vindar med Max Jakobson i spetsen. Risto Hyvärinens exil blev framgångsr­ik. Han blev ambassadör i Beograd år 1972, då ett högintress­ant centrum för tredje världens aspiration­er. Sidoackred­iteringen till Aten kunde man ta med en klackspark.

Ambassadör Hyvärinen fungerade som politisk företrädar­e för FN:s generalsek­reterare under nedrustnin­gsförhandl­ingarna i Genève 1975–1978 och återkom från disponibil­iteten för att bli ambassadör i New Delhi 1979 med sidoackred­itering till Katmandu, Dacca och Singapore. Under sin period i Indien greps Risto Hyvärinen av ett särskilt intresse för Asien och kontinente­ns frammarsch. Fem år senare fick han något av ett drömjobb i Beijing med ackrediter­ing också i Pjongjang. Karriären avslutades i Budapest 1992.

Betecknand­e för hur hård en ledande, finländsk diplomats arbetsbörd­a kunde bli är att Risto Hyvärinen mitt i karriären drabbades av en svår sjukdomsat­tack på tennisbana­n. Han övergick senare till lugnare sysselsätt­ningar som golf och schack. Han utförde länge en stark insats i frontveter­anernas led.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland