Hufvudstadsbladet

Räikkönen och Bottas missnöjda trots pallplats

Den andra halvan av F1-loppet i Kina blev minst sagt intensiv. Red Bull-föraren Daniel Ricciardo och en tidigare åsidosatt Kimi Räikkönen blev de stora vinnarna då det hettade till på allvar. – Jag verkar inte vinna tråkiga race, sade Ricciardo efter sege

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

En oväntad säkerhetsb­il och en alltför aggressiv Max Verstappen bäddade för en högintress­ant avslutning på Shanghais GP.

Med halva loppet avklarat låg Valtteri Bottas bäst till för att knipa segern. Bottas – som startade som trea – körde förbi Kimi Räikkönen i starten och tog över ledningen av Sebastian Vettel efter att Mercedes slagit Ferrari i depån.

Men med tjugo varv kvar förändrade­s allt.

Toro Rosso-bilarna kolliderad­e och säkerhetsb­ilen körde ut på banan. Red Bull passade på att byta till nya, mjuka däck och fick plötsligt slagläge. Det blev avgörande för tävlingen och Daniel Ricciardo tog en väldigt överraskan­de seger.

– Jag verkar inte vinna tråkiga race. Det här var väldigt överraskan­de och hektiskt. Stallet reagerade snabbt och gjorde ett vinnande drag, sade en överlyckli­g Ricciardo i intervjun på prispallen.

Bottas hade sämre däck och hade ingen chans att utmana Ricciardo om segern. Andraplats­en får ses som en maximal utdelning för Mercedes finländska förare. Bottas säger att stallet hade otroligt dålig tur med säkerhetsb­ilen.

– Det här är en besvikelse, sade Bottas efter loppet.

Verstappen igen i stormens öga

Samtidigt som Ricciardo svepte förbi bil efter bil ställde en alltför aggressiv Max Verstappen till det. Nederlända­ren körde in i Sebastian Vettel, som låg tvåa. Lewis Hamilton fick också väja för att klara sig helskinnad. Räikkönen utnyttjade kalabalike­n till max och körde upp sig från sexa till trea.

Räikkönen andades Bottas i nacken i slutet av tävlingen, men fick nöja sig med tredjeplat­sen.

– Jag är nöjd med placeringe­n, för det såg ut som om jag inte skulle få ut någonting av racet, säger Räikkönen.

Ferrari försökte offra Räikkönen

Inlednings­vis talade ingenting för att Räikkönen skulle ta en topplaceri­ng.

Räikkönen startade från den andra rutan och fick en bättre start än Vettel, som kvalade in som etta. Vettel täckte för stallkamra­tens körlinje för att behålla förstaplat­sen, vilket försatte Räikkönen i en knepig sits. Finländare­n fick ge sig mot både Bottas och Max Verstappen och låg fyra efter det första varvet.

Senare utnyttjade­s Räikkönen för att öka Vettels chanser att slåss om segern. Efter att Vettel tappat förstaplat­sen i samband med sitt depåstopp, fick Räikkönen lov att stanna ute på banan i en halv evighet med slitna däck. Det för att bromsa upp ledaren Bottas framfart.

Men det löste sig till slut. Den här gången hade Räikkönen marginaler­na på sin sida och slog stallkamra­ten Sebastian Vettel för första gången för säsongen.

Resultatet i Shanghai bäddar för en spännande fortsättni­ng på säsongen. Lewis Hamilton slutade fyra medan totalledar­en Sebastian Vettel bara blev åtta. F1-cirkusen fortsätter i Azerbajdzj­an om två veckor.

Stallet reagerade snabbt och gjorde ett vinnande drag. Daniel Ricciardo Red Bull-föraren om de avgörande stunderna i Shanghai. Jag är nöjd med placeringe­n, för det såg ut som om jag inte skulle få ut någonting av racet. Kimi Räikkönen

 ?? foto: LEHtiKUVa/GrEG BaKEr ??
foto: LEHtiKUVa/GrEG BaKEr
 ?? FOTO: EPA/DIEGO AZUBEL ?? Valtteri Bottas och Kimi Räikkönen följer med Daniel Ricciardos segerfiran­de på pallen.
FOTO: EPA/DIEGO AZUBEL Valtteri Bottas och Kimi Räikkönen följer med Daniel Ricciardos segerfiran­de på pallen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland