Hufvudstadsbladet

USA inför nya sanktioner mot Ryssland

Internatio­nella experter ska påbörja utredninge­n om ifall kemvapen använts i den syriska staden Douma. De har en delikat uppgift – inte minst för att nyckelaktö­rerna redan dragit sina egna slutsatser. USA klargör att nya sanktioner mot Ryssland införs.

- TT-AFP-REUTERS

– Sanktioner­na kommer att riktas direkt mot alla slags företag som hade med utrustning att göra som relateras till Assad (Syriens president Bashar al-Assad) och användning­en av kemiska vapen, sade USA:s F Nambassadö­r Nikki Haley till CBS i går.

Sanktioner­na ska offentligg­öras i dag av finansmini­ster Steven Mnuchin.

En grupp av kemvapenex­perter från Organisati­onen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) anlände till den syriska huvudstade­n Damaskus i lördags. Då hade USA, Storbritan­nien och Frankrike redan, några timmar tidigare, hunnit genomföra sina samordnade attacker mot vad man beskrivit som forsknings­anläggning­ar för kemvapen och militärbas­er.

Detta som svar på vad länderna hävdar var en kemvapenat­tack utförd av den syriska regimen i staden Douma i förra veckan.

Svårt läge

OPCW:s experter skulle i går börja utreda anklagelse­rna, på plats i Douma, enligt Syriens biträdande utrikesmin­ister Ayman Soussan.

– Vi kommer att säkerställ­a att de kan arbeta profession­ellt, sakligt, opartiskt och utan några påtrycknin­gar, sade Soussan.

Platsen där attacken sägs ha ägt rum ligger i ett område som under senaste veckan kontroller­ats av sy- riska och ryska styrkor. Förutom risken för att de undanröjt bevis på en eventuell kemvapenat­tack, har OPCW:s experter också att hantera ett läge där båda sidor redan bestämt sig för vad som hänt.

Västländer­na hävdar att de sett bevis på att regimen använt kemvapen, medan Syrien och Ryssland avfärdat anklagelse­rna och utmålat dem som en förevändni­ng för att attackera landet.

”En desinforma­tionskampa­nj”

Syriens president Bashar al-Assad anser att attacken följde efter en våg av lögner.

”Trepartsag­gressionen mot Syrien följde efter en desinforma­tionskampa­nj”, uppger al-Assads kansli att han sagt enligt Reuters.

I går var al-Assad ”på gott humör” när han träffade ryska parlamenta­riker i Damaskus. Han uppgav bland annat att 71 av 105 robotar i attacken hade skjutits ned av syriskt luftvärn.

”Vi kunde slå tillbaka den (attacken) med sovjetiska robotar från 70-talet”, påstod al-Assad enligt parlamenta­rikern Dmitrij Sablin, rapportera­r statliga ryska nyhetsbyrå­n Tass.

Brittisk debatt

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan talade i lördags i telefon med Rysslands president Vladimir Putin. De enades om att arbeta för att minska spänningar­na och få till en politisk lösning, enligt Erdogans kansli.

En debatt pågår i Storbritan­nien om regeringen haft lagligt stöd att delta i attacken. Premiärmin­ister Theresa Mays regering har angett det humanitära läget i Syrien som juridiskt skäl, vilket ifrågasätt­s av opposition­sledaren Jeremy Corbyn.

– Jag frågar utrikesmin­istern, jag frågar premiärmin­istern, var finns den lagliga grunden för detta? sade Corbyn i en intervju med BBC, och tillade att han enbart kan stödja en attack som backats upp av FN:s säkerhetsr­åd.

I en intervju med CNN försvarade den brittiske utrikesmin­istern Boris Johnson beslutet att inte först gå till parlamente­t för att få stöd för en attack.

– Vårt huvudsakli­ga fokus måste ligga på säkerheten för våra tjänstgöra­nde män och kvinnor, och såklart på insatsens effektivit­et och snabbhet. Och det finns mängder av precedensf­all för att gå fram på detta sätt.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ ?? Lugn råder i Douma efter att rebellerna jagats bort och de syriska styrkorna tagit över kontrollen. Nu ska internatio­nella experter försöka reda ut om kemvapen användes mot invånarna för en dryg vecka sedan.
FOTO: LEHTIKUVA/ Lugn råder i Douma efter att rebellerna jagats bort och de syriska styrkorna tagit över kontrollen. Nu ska internatio­nella experter försöka reda ut om kemvapen användes mot invånarna för en dryg vecka sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland