Hufvudstadsbladet

Kunde invandrare finansiera vår ålderdom?

- Kunde vi helt enkelt importera sådan arbetskraf­t som behövs och samtidigt få goda skattebeta­lare? HEIDI SCHAUMAN är chefsekono­m på Aktia.

Jag skrev för några veckor sedan en kolumn om de utmaningar vår offentliga ekonomi står inför när befolkning­en åldras. Jag hävdade att allt fler av de i arbetsför ålder måste jobba för att vi skall kunna finansiera den nuvarande offentliga tjänstestr­ukturen. Stora skatteintä­kter behövs för att hålla det finländska välfärdsma­skineriet snurrande och så högklassig­t som åtminstone jag önskar.

Ökad produktivi­tet, längre yrkesbanor samt aktiverand­e av människor i arbetsför ålder som för tillfället inte jobbar hör till den vanliga arsenalen när man dryftar hur vi skall klara av den offentliga ekonomins utmaningar. Utöver dessa knep, som delvis redan prövats i Finland, finns också ett annat verktyg som vi än så länge inte använt oss av i större utsträckni­ng; arbetskraf­tsrelatera­d invandring. Kunde vi helt enkelt importera sådan arbetskraf­t som behövs och samtidigt få goda skattebeta­lare?

I den här diskussion­en är det viktigt att skilja på två olika former av invandring; arbetskraf­tsinvandri­ng samt humanitär invandring. I Finland tenderar diskussion­en ofta att fastna just här. Arbetskraf­tsinvandri­ng har fokus på företagens och den offentliga sektorns arbetskraf­tsbehov samt den offentliga ekonomin, medan humanitär invandring i första hand handlar om att hjälpa människor i extrem nöd.

Sysselsätt­ningsgrade­n för personer bosatta i Finland, men födda i ett annat EU-land är högre än för personer som fötts i Finland. Det här understryk­er att EU-medborgare ofta flyttar till Finland just efter jobb, och i vissa fall också flyttar bort då jobbet inte längre finns. Situatione­n motsvarar väldigt mycket vad vi ser i övriga EU. Enligt professor Tommy Bengtson vid Lunds universite­t skulle ökad arbetsrela­terad invandring från andra EU-länder kunna bidra till en bättre sysselsätt­ningssitua­tion och hållbarare offentlig ekonomi inte bara i Finland, utan i många EU-länder.

Utöver att arbetskraf­tsrelatera­d invandring är underutnyt­tjad i Finland är vi usla på att sysselsätt­a sådana som redan kommit hit av andra orsaker. Sysselsätt­ningsgrade­n för personer födda utanför EU är bara litet över 50 procent när EU-snittet är nära 60 procent och alla andra nordiska länder har siffror högre än 60 procent. För att lyfta sysselsätt­ningen i den här gruppen är validering av utländsk utbildning och vidareutbi­ldning mycket viktigt liksom att på bred front sänka trösklarna in i arbetslive­t. Det här vore en viktig sak att få i skick, främst ur integratio­nssynvinke­l, men också på längre sikt för den offentliga ekonomin.

Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att också invandrare, oberoende varifrån de kommer och varför de kommit, åldras. För att avlasta den offentliga ekonomin skulle en fortlöpand­e ström av arbetskraf­tsrelatera­d invandring kunna lätta på trycket, men politiken bör i så fall vara långsiktig och välplanera­d.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland