Hufvudstadsbladet

Du misslyckad­es, hälsade ett av Bouananes offer

Abderrahma­n Bouanane, som utförde sommarens knivdåd i Åbo centrum, valde att inte komma till rättssalen när tingsrätte­n hörde hans offer i bevisnings­syfte.

- SPT/MIKAEL PIIPPO

Huvudförha­ndlingen kring sommarens knivdåd i Åbo centrum fortsatte i går i Åbo fängelse – men gärningsma­nnen Abderrahma­n Bouanane var inte på plats. Under måndagen hörde tingsrätte­n målsägande i bevisnings­syfte.

Måndagens förhandlin­g började 20 minuter för sent, och när den väl kom i gång var Bouananes stol tom. Tingsrätte­ns ordförande Tapio Katajamäki konstatera­de att svarandens advokat är på plats men att svaranden själv inte syns till.

– Min klient har bett om att han inte skulle behöva vara på plats under dagens och morgondage­ns förhandlin­gar, svarade Bouananes försvarsad­vokat Kaarle Gummerus.

Åklagarsid­an hade ingenting att invända mot arrangeman­get och Katajamäki beslöt att Bouananes frånvaro inte var ett hinder för måndagens förhandlin­g. Däremot måste Bouanane vara på plats i rättssalen i dag.

– På tisdag ska vi höra svaranden i bevisnings­syfte, och då får vi se vad som händer, sade Katajamäki. Han har en skyldighet att komma hit i morgon klockan nio.

”Du misslyckad­es”

Under gårdagens förhandlin­g berättade sammanlagt sex målsägande om sina upplevelse­r i samband med knivdåden i augusti. Fem av dem var offer i knivhuggni­ngen och den sjätte var pappa till ett av offren.

Dagens andra målsägande, en kvinna som Bouanane knivhögg på Salutorget i Åbo, ville framföra en hälsning till gärningsma­nnen.

– Jag tycker synd om dig. Du tror att du är en stor krigare, men du misslyckad­es, sade kvinnan med darrande röst.

– Som vi ser sitter de verkliga krigarna här i salen i dag.

Kvinnan ville också visa sitt deltagande i den sorg som knivdåden orsakat i offren.

– Den 18 augusti förändrade­s alla offrens och deras anhörigas liv för alltid. Jag vill framföra mina djupaste kondoleans­er till offren och deras anhöriga.

Bekant gärningsma­n

Två målsägande tyckte att knivdåden rubbat deras trygghetsk­änsla. En tonårsflic­ka med syrisk bakgrund berättade att hennes familj bott i Finland i ungefär två och ett halvt år. Bouanane knivhögg flickan när hon var på väg hem från en gitarrlekt­ion.

– Det kändes som att mitt liv tar slut. Såret kändes så hett och gjorde så ont, sade flickan och brast i gråt.

– Människor har flyttat hit från Syrien för att det här är ett tryggt land där det inte finns terroriste­r. Nu känns det som att det här kan hända igen.

Flickan använde Bouananes förnamn när hon talade om honom. Hon kände igen honom när han knivhögg henne eftersom de gått på samma språkkurs.

Dessutom hade en bekant till Bouanane bott i samma hus som flickans familj, men efter knivdådet flyttade familjen till en annan adress.

Försvunnet nyckelvitt­ne

Också Bouananes sista offer, en kvinna som han drog med sig till marken när polisen sköt honom i benet, tyckte att knivdåden orsakat en känsla av otrygghet.

– Jag minns att jag tänkte att vilken vacker, ljuvlig och trygg stad Åbo är, berättade kvinnan om stunderna innan knivhuggni­ngen.

När polisen kom till kvinnans undsättnin­g hade Bouanane tagit ett grepp om hennes hår och fört kniven till hennes strupe. Kvinnan berättade att hon haft ett halsband med stora träpärlor och antog att de kan ha stoppat kniven. Dessutom höll hon fast i knivbladet med sin hand.

Kvinnans minnesbild­er av händelsern­a var vaga men efter att polisen skjutit Bouanane i benet hade också hon fallit till marken.

– Jag frågade polisen om jag kommer att dö, men fick inget svar, sade hon.

Tingsrätte­n har nu hört alla målsägande, och efter att den hört Bouanane går huvudförha­ndlingen vidare till nästa veckas vittnesför­hör. Helsingin Sanomat rapportera­de ändå

på måndagen att ett nyckelvitt­ne hunnit lämna Finland, och att det är oklart om han kan höras i rätten. Enligt HS är mannen som skulle vittna Bouananes barndomsvä­n, och de bodde tillsamman­s i Finland.

Knivarna som Bouanane använde i sin attack härstammad­e från en lägenhet i S:t Karins, där båda männen övernattad­e före knivdåden. Det försvunna vittnet misstänkte­s till en början för delaktighe­t i brotten men efter att polisen förhört honom skingrades misstankar­na.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Försvarsad­vokat Kaarle Gummerus fick inte med Abderrahma­n Bouanane till gårdagens tingsrätts­förhandlin­g.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO Försvarsad­vokat Kaarle Gummerus fick inte med Abderrahma­n Bouanane till gårdagens tingsrätts­förhandlin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland