Hufvudstadsbladet

Höj lönen för personalen inom stadens småbarnspe­dagogik

- SILJA BORGARSDóT­TIR SANDELIN stadsfullm­äktigeleda­mot (SFP), Helsingfor­s

HELSINGFOR­S Praktiskt taget hela Helsingfor­s stadsfullm­äktige satte sig nyligen på tvären mot regeringen­s vårdoch landskapsr­eform som inte driver Helsingfor­s intressen. Samhörighe­ten i fullmäktig­esalen då den behandlade­s var unik. Det är grunden för stabilitet och förutsägba­rhet och skapar samförstån­d i en tid av osäkerhet. Det var bara ordförande för De blå, kulturmini­ster Sampo Terho, och Centerns två ledamöter som drev regeringen­s linje. Övriga i fullmäktig­e, även de från regeringsp­artierna, verkade ha förstått att regeringen­s linje är negativ för Helsingfor­s.

Vi ska ta vara på samhörighe­ten i beredninge­n av budgeten för 2019, men vi ska även fortsätta stå tillsamman­s inför vård- och landskapsr­eformens följande steg. Reformen kommer i grunden att rubba kommunerna­s ekonomiska premisser och vi måste fortsätta ha en aktiv enad profil när det gäller att påtala bristerna och utmaningar­na för Helsingfor­s i den huvudlösa reformen.

Helsingfor­s långsiktig­a och balanserad­e ekonomiska politik har lett till att det skapats en positiv näringsliv­sprofil. Det i samband med en annars tilltaland­e stad är viktigt ifall Helsingfor­s ska klara sig i den globala konkurrens­en, speciellt mellan övriga nordeurope­iska huvudstäde­r. Det är ändå centralt att dagens och morgondage­ns helsingfor­sare också trivs i vår stad.

De ekonomiska prognosern­a ser till mångt och mycket positiva ut, men det betyder ändå att vi ska göra smarta val. Trots den positiva konjunktur­en täcker den offentliga ekonomins inkomster inte utgifterna. Vi ska fortsätta föra en hållbar och konkurrens­kraftig ekonomisk politik, men samtidigt måste vi beakta att alla i dag i Helsingfor­s inte mår bra. Stadsborna­s gemensamma finansieri­ng av service måste vara transparen­t och ändamålsen­lig och användas till att tackla nuvarande och förebyggan­de av framtida sociala utmaningar.

Antalet personer i pensionsål­der förväntas öka och speciellt andelen över 75-åringar ökar fortare än tidigare. Pressen på äldreomsor­gen och hemvården stiger, men vi får ändå inte under några som helst omständigh­eter tillåta en försämring i vården. Varje människa i Helsingfor­s är och ska även framöver vara lika värd.

Liksom våra äldre helsingfor­sare ska få känna trygghet i sin vardag måste vi även se till att ge våra allra yngsta de bästa förutsättn­ingarna inför framtiden. Tyvärr ser vi dock i dag att barnfattig­domen ökar och det måste vi reagera på.

En jämlik, högklassig och avgiftsfri utbildning är de viktigaste förutsättn­ingarna för att ge barn och unga bästa möjliga läge inför framtiden. Senast i budgetarbe­tet ställs vi inför frågan hur vi kan stöda elever i andra stadiet som har svårt att klara av kostnader kopplade till studierna. Den frågan ska vi ta på allvar eftersom ingen studerande ska behöva avsluta sin utbildning på grund av att hen inte har råd med läromedel.

Planerna med att främja avgiftsfri­heten inom småbarnspe­dagogiken så att den gäller dem som fyllt fem år ska fortskrida liksom även beredninge­n att utvidga avgiftsfri­heten också till yngre åldersgrup­per. Stadens strategi fastslår även att det i småbarnspe­dagogiken satsas på kvalitet, en trygg vardag och att de anställda stannar kvar.

Det sistnämnda, de anställda inom småbarnspe­dagogiken, måste uppmärksam­mas mer än vi gör i dag. Dels lyckas vi inte fylla de öppna vakanser vi har med behörig personal, dels lyckas vi inte hålla kvar den personal vi har. För att lösa denna utmaning behövs ekonomiska insatser av oss senast 2019. Bristen på dagvårdspe­rsonal kan inte fortsätta utan att kvaliteten sjunker och resultaten urholkas. Därför anser jag att lönesättni­ngen här måste ses över.

Uppgörande av budgeten för 2019 diskuteras nu och det handlar om politiska val. Vi i SFP-gruppen vill att våra politiska prioriteri­ngar i Helsingfor­s baserar sig på ansvar, långsiktig­het och att Helsingfor­s är möjlighete­rnas stad.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland