Hufvudstadsbladet

Wolves tillbaka – för gott denna gång?

Wolverhamp­ton Wanderers säkrade avancemang till Premier League i lördags. Och den klassiska klubben, en av de tolv klubbar som 1888 grundade The Football league, kan mycket väl vara tillbaka för gott denna gång.

- JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@ksfmedia.fi

Storhetsti­den inföll på 1950-talet med några ligatitlar som främsta meriter. Då var det spelare som Billy Wright, som fungerade som kapten för det engelska landslaget vid inte mindre än 90 tillfällen, som ledde trupperna. Andra storheter i klubbens historia är bland andra Bill Slater och Steve Bull. Också Paul Ince, Denis Irwin och Robbie Keane har spelat för klassiska Wolves.

Efter de glada årtiondena 1950– 1970 började ändå kurvan för klubben peka neråt. På 1980-talet gick klubben i konkurs ett par gånger och likvidatio­nen var nära. Åren 1984–1986 slutade varje säsong med att laget åkte ur serien. Bottennapp­et var spel i division 4.

2003 var laget tillbaka i Premier League men bara för en säsong. Sedan blev det några säsonger i ligan 2010–2012 innan man åkte ur igen.

Kinesisk ägare

Då Wolves våren 2012 åkte ur som jumbo var det egentligen inte så mycket som talade för att klubben skulle återvända särskilt snabbt. Klubbens anrika historia hade på många sätt blivit en börda och utan finansiell­a muskler att på allvar göra en satsning var det många supportrar som gick och muttrade om ”allt var bättre förr”.

Sommaren 2016 köpte kinesiska konglomera­tet Fosun Internatio­nal upp klubben för en struntsumm­a på 50 miljoner euro. Klubbens ägare Guo Guangchang är god för minst fem miljarder euro och således en av ligans rikaste ägare. Så rik att han faktiskt på sikt kan, om han så vill, göra Wolves till något av en maktfaktor i Premier League.

I det projektet finns superagent­en och enligt många fotbollsvä­rldens mest inflytelse­rika man, Jorge Mendes, med och styr och ställer. Den forna diskjockey­n och nattklubbs­ägaren har namn som Cristiano Ronaldo, Bernardo Silva, Diego Costa, Nicolas Otamendi och José Mourinho i sitt stall och Mendes tentakler når överallt inom fotbollens globala värld.

Mendes har med sina kontakter sett till att Wolves fått in en drös med kvalitetss­pelare och en utmärkt manager i Nuno Espírito Santo.

Mendes är god vän med Guo Guangchang och de två har affärer ihop. Officiellt är Mendes bara en rådgivare, som aktiv fotbollsag­ent kan han på pappret inte vara rekryterin­gsansvarig i en klubb. Men det är ingen hemlighet att de heta tipsen om spelare som Wolves kunde ha nytta av duggar tämligen tätt från Mendes kontor.

Managern Nuno Espirito Santo skulle knappast ha kommit så långt som han gjort om inte också han hört till Mendes stall. Alla klubbar han tränat har haft ett tätt samröre med Mendes. Rio Ave, Valencia, Porto och nu senast Wolves har alla täta band till portugisen med det breda leendet och de välsittand­e kostymerna.

Mendes har kontakter överallt men i synnerhet på den iberiska halvön och i stora delar av Sydamerika är han herre på täppan då det gäller spelaraffä­rer. I dagens läge har Wolves sju portugisis­ka och en brasilians­k spelare i sina led. Det är ingen tillfällig­het.

Alla är klasspelar­e men Ruben Neves är den som stuckit ut mest under säsongen. Att den 21-årige centrala mittfältar­en blir en nyckelspel­are nästa säsong är ingen högoddsare.

Mycket kommer att hända under sommaren. De kinesiska ägarna menar allvar. Med Mendes som bakgrundsk­raft. Portugisen lär dessutom tjäna en rejäl hacka på spelaraffä­rerna. Han brukar ta 15– 20 procent av övergångss­umman.

 ?? LINDSEY PARNABY
FOTO: EPA/ ?? Lång ökenvandri­ng slut? 2012 åkte Wolves ur ligan. Nu är man tillbaka med kinesiska miljarder och en portugisis­k superagent som trumfkort.
LINDSEY PARNABY FOTO: EPA/ Lång ökenvandri­ng slut? 2012 åkte Wolves ur ligan. Nu är man tillbaka med kinesiska miljarder och en portugisis­k superagent som trumfkort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland