Hufvudstadsbladet

Har folket alltid rätt?

- Fredrik sonck

Magi, stand-up, drag och Henrik Ibsens klassiker En folkfiende. Det är elementen i Finlandssv­enska teaterns föreställn­ing Locker Room Talk som gästspelar på Lilla teatern den 21 april.

”Starkast är den som står ensam” säger Doktor Stockmann. Han håller sedan en våldsam monolog där han går till attack mot folket. Där han hävdar att de är dumma och inte kan styra sig själva – det måste finnas en elit som fattar de rätta besluten. Han påstår att majoritete­n aldrig har rätt. I Ibsens pjäs driver folkmajori­teten också samhället till ruinens brant medan Stockmann ensam står kvar som moralisk vinnare (enligt sig själv).

Ungefär så presentera­r Finlandssv­enska teatern Henrik Ibsens pjäs En folkfiende (1882), som inspirerat deras föreställn­ing Locker Room Talk.

I ett pressmedde­lande skriver man att Ibsen ”har massor att säga om den verklighet vi lever i just nu i västvärlde­n: det amerikansk­a valet, brexit, hanteringe­n av flyktingar i dagens Europa. Men också de politiska strömninga­rna i våra egna länder och förhålland­et mellan ’folket’ och ’eliten’.”

I Locker Room Talk är frågeställ­ningarna ändå förpackade i en expression­istisk cabaret med musik, sång och svart humor. För regin står den prisbelönt­a schweizare­n Philipp Stengeles.

Finlandssv­enska teatern grundades 2001 av skådespela­rna Marc Svahnström, Jonas Kippersund och Kim Gustafsson, med ambitionen att göra föreställn­ingar om aktuella företeelse­r ur en ny och oväntad synvinkel. Gruppens grundande medlemmar kommer från Åland, Norge och Finland så det nordiska perspektiv­et har alltid varit centralt.

Tidigare i år har Locker Room Talk spelats i Norge. På Lilla teatern ges föreställn­ingen lördagen den 21 april.

 ?? JErEmiassE­n tomtEr
Foto: Jonas ?? Kim Gustafsson och Marc Svahnström i Locker Room Talk.
JErEmiassE­n tomtEr Foto: Jonas Kim Gustafsson och Marc Svahnström i Locker Room Talk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland