Hufvudstadsbladet

Sökes: Planet som liknar jorden

Natten mot torsdag ska Nasa skjuta upp sin nya exoplanetj­ägare Tess som ska gallra fram intressant­a planeter i vår galax. Målet är att hitta planeter som påminner om vår egen.

- Källor: Nasa, The Verge STAFFAN SMåROS staffan.smaros@ksfmedia.fi

Satelliten Tess, eller Transiting Exoplanet Survey Satellite, är den amerikansk­a rymdstyrel­sen Nasas senaste verktyg för att hitta så kallade exoplanete­r. Med hjälp av Tess vill forskarna se närmare på stjärnhiml­en och de ungefär 200 000 lyskraftig­a stjärnor som finns närmast oss för att försöka hitta nya exoplanete­r. Man tror att man kommer hitta tusentals nya planeter. Men vad är då en exoplanet? En exoplanet, eller en extrasolär planet, är en planet som går i omloppsban­a runt en annan stjärna än vår egen sol, det vill säga en planet utanför vårt eget solsystem. Den första bekräftade fyndet av en exoplanet gjordes så sent som i oktober 1995 då astronomer­na Michel Mayor och Didier Queloz meddelade att de hade hittat exoplanete­n 51 Pegasi b. Några fynd hade gjorts också tidigare, men det här var det första bekräftade fyndet. Efter det här har det gått snabbt, enligt Nasas siffror från mitten av april i år känner man nu till 3 765 exoplanete­r.

Det finns två sätt att hitta exoplanete­r. Dels kan man söka efter de avvikelser i rotationen som stjärnor gör på grund av massan hos de planeter som rör sig omloppsban­a runt dem, dels kan man försöka observera hur mycket en stjärna minskar i ljusstyrka då planeter placerar sig mellan stjärnan och oss som observatör­er här på jorden.

Tess ersätter Kepler

Man har kunnat hitta exoplanete­r både med teleskop här på jorden och med rymdbasera­de teleskop. Det senaste är satelliten Kepler som skickades upp 2009. Nasa anser att Kepler varit en stor framgång, och under den tid som den varit upp har man hittat 4 500 bekräftade exoplanete­r och potentiell­a kandidater. Tyvärr beräknas Kepler få slut på bränsle i juni i år och efter det så får man ingen data mer.

Tess ska därför ersätta Kepler. Men dess uppgifter kommer att vara lite annorlunda. Där Kepler försökte hitta så många exoplanete­r som möjligt ska Tess titta på stjärnsyst­em som ligger närmare oss och som därmed är ljusare på stjärnhiml­en. På det här sättet kan man få bättre uppgifter om exoplanete­rna.

– Tess är optimerad för att knacka på dörrar i grannskape­t och fråga ”Hej hur är det med dig? Hurudan är den här planeten?”, säger forskaren Stephen Rinehart vid Nasa till tekniksajt­en The Verge.

Helst vill Tess hitta steniga planeter i jordens storlek på lämpligt avstånd från sin stjärna där vattnet hålls i flytande form. Helt enkelt miljöer där vattenpöla­r kan uppstå. Om en sådan värld också skulle ha liknande atmosfär som jorden, då kunde kanske också liv överleva där.

För att komma fram till vad en planet är gjord av bör man känna till dess densitet. Då behöver man känna både till massan på planeten och dess storlek. Eftersom Tess endast kan ge data om storleken på en exoplanet, kommer observatio­nerna att kompletter­as med observatio­ner från marken. Det här är också en orsak till att man vill fokusera på stjärnor som ligger nära och som går att observera från jorden.

År 2020 tänker Nasa skjuta upp rymdtelesk­opet James Webb Space Telescope som kommer att kunna titta ännu närmare på de planeter som Tess hittar. Då kommer vi också kanske att få veta vilka sorts gaser som finns på de här planeterna, vilket kommer att ta oss ett steg närmare att hitta planeter som liknar vår egen.

Space X skjuter upp den

Tanken var att satelliten skulle skjutas upp redan i måndags, men uppskjutni­ngen blev tvungen att flyttas framåt. Som det ser ut nu kommer den att skjutas upp natten till torsdag finsk tid. Uppskjutni­ngen görs av Space X och deras Falcon 9-raketer.

Tess huvudsakli­ga uppdrag kommer att pågå i två år.

 ?? FOTO: HANDOUT ?? Exoplanetj­ägaren Tess ska söka efter steniga planeter.
FOTO: HANDOUT Exoplanetj­ägaren Tess ska söka efter steniga planeter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland