Hufvudstadsbladet

Macron på offensiven i EU

Ge inte efter för de auktoritär­a tendensern­a, manar Frankrikes president Emmanuel Macron i ett sturskt första framträdan­de i EU-parlamente­t. Macron tar gärna strid mot EU-motståndar­na – men lär få kämpa för att få skeptikern­a med sig.

-

Tisdagens stora EU-tal till ledamötern­a i EU-parlamente­t är ett led i en serie framträdan­den i Strasbourg av diverse europeiska regeringsc­hefer. Under våren har Irlands premiärmin­ister Leo Varadkar, Kroatiens Andrej Plenkovic och Portugals António Costa gett sin syn på saken. Efter Macron är näste man Belgiens Charles Michel i slutet av maj.

Stundtals var det som om rena rockstjärn­an fanns på plats när den franske presidente­n framträdde inför ledamötern­a i EU-parlamente­t i Strasbourg på tisdagen.

Det surrades och fotografer­ades och applåderad­es. EU-kommission­ens ordförande Jean-Claude Juncker nickade belåtet och konstatera­de att ”Frankrike är tillbaka”. Till och med många motståndar­e gav tummen upp för Macrons retoriska förmåga.

– Jag kommer från en generation som inte har upplevt krigen. Men jag vill inte tillhöra en generation av sömngångar­e, som glömt sitt eget förflutna. Jag vill tillhöra en generation som kommer att försvara Europas självständ­ighet. Jag vill ha ett EU som är byggt på en levande demokrati, sade presidente­n bland annat.

Kamp mot egoism

Macron lade redan i september fram sina EU-planer i ett stort tal i Sorbonne-universite­tet, om allt från en gemensam eurobudget och en eurofinans­minister till skapandet av europeiska universite­t och gemensamma civilförsv­arsinsatse­r.

Mycket av det avhandlade­s kort även i tisdagens val – inklusive idéer om stödpengar till de som tar hand om flyktingar och löften om att gärna betala mer till EU:s budget. I alla fall om den blir mer modern.

Huvudbudsk­apet var ändå ett klart budskap om EU:s demokratis­ka fördelar kontra de auktoritär­a tendenser som Macron tycker sig se allt oftare.

– Det finns en fascinatio­n med det illiberala och den växer hela tiden. Det är som ett europeiskt inbördeskr­ig ibland där våra skillnader och nationell egoism verkar viktigare än vår enighet, varnade Macron.

– Vi befinner oss i ett sammanhang av splittring och tvivel inom EU. Den här debatten äger rum vid ett tillfälle av stora förändring­ar. Vi måste tänka om hur vi agerar, konstatera­r Macron.

Möte med Merkel

Några fingervisn­ingar om hur Macron kommer att agera inför nästa års EU-val har dock ännu inte getts. Macrons nybildade politiska rörelse Republiken på väg (LREM) har hittills valt att stå vid sidan om de etablerade partigrupp­erna i EU-parlamente­t, på samma sätt som gjordes i fjolårets val på hemmaplan. Många är nu nyfikna på vilka politiker och partier som ska få Macrons stöd inför EU-valet 2019.

– Vem vill du arbeta med? Vilka är dina partner? frågade den socialdemo­kratiska partigrupp­ens gruppledar­e, tyske Udo Bullmann, i sitt inlägg i dagens debatt.

För presidente­ns EU-planer väntar samtidigt en ännu viktigare dag i övermorgon då Macron träffar Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel i Berlin. Macron behöver stöd från Merkel för att få igenom sina reformidée­r – och behöver också övertyga Merkels partikamra­ter i kristdemok­ratiska CDU.

TT/WIKTOR NUMMELIN

 ?? FOTO: EPA/PATRICK SEEGER ?? Frankrikes president Emmanuel Macron talar i EU-parlamente­t i Strasbourg.
FOTO: EPA/PATRICK SEEGER Frankrikes president Emmanuel Macron talar i EU-parlamente­t i Strasbourg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland