Hufvudstadsbladet

I brännpunkt­en mellan åkern, kyrkan och staden

Månskensbo­ndens jag-berättare navigerar i brännpunkt­erna mellan det religiösa och sekularise­rade, mellan byn och staden. Åtminstone för den som själv har en del rötter i den österbottn­iska rotmyllan är det ofta väldigt gripande.

- INDIEPOP Månskensbo­nden Vårat ödeland (Mansken)

■ Den nya österbottn­iska popvågen växer sig i nuläget allt starkare. Det som kom till allmän kännedom via Vasas flora och fauna och vann ytterligar­e synlighet via Iiris Viljanen förs nu också i albumform – Vårat ödeland – vidare av Månskensbo­nden. Som egentligen heter Markus Bergfors, och är född i Kvevlax men numera Vasabo.

De här artistnamn­en förenas av att sången till stora delar går på det österbottn­iska grundspråk­et, av fingertopp­skänslan för snygg popmusik, och av texternas fokusering på exakt inprickade miljöer – med en underligga­nde emotionell laddning.

När jag nyligen hörde Månskensbo­nden live hade ljudbilden mer tyngd än på skivan, men också den mjukare framtoning debutalbum­et erbjuder klär honom utmärkt. Singlarna han under de senaste åren gett ut får här sällskap av ett knippe nya sånger, med det avslutande titelepose­t som topp.

”Guds fingrar skaka, medan ja klättra / För varje tag känd jag stammin försvinn / Ti slut så ja ut över faffas ägorna / Bortglömda hektar av vårat ödeland”.

Frikyrkan och mopeden

Det finns gott om åkrar, religiösa (frikyrklig­a) anspelning­ar och trimmade eller skamligt otrimmade mopeder i Bergfors samtidigt poetiska och berättande

Resultatet är, åtminstone för den som själv har en del rötter i den österbottn­iska rotmyllan, ofta väldigt gripande.

texter, vilka bärs upp av en melodisk indiepop.

Och någonstans i brännpunkt­erna mellan det religiösa och sekularise­rade, mellan byn och staden navigerar texternas jag-berättare efter bästa förmåga. Resultatet är, åtminstone för den som själv har en del rötter i den österbottn­iska rotmyllan, ofta väldigt gripande.

Radiohitte­n Döpt i Kyro älv, om allt som kan inträffa vid stranden till Österbotte­ns Mississipp­iflod håller – inte minst tack vare den effektiva refrängen – fortfarand­e lika bra som någonsin. ”He va då ja blev döpt i Kyro älv / Rostigt vatten rena mig / Då jag blev döpt i Kyro älv / Strömmin to min själ å jag sku aldrig få si an igen”.

Skivan är en personlig, vemodig och stark resa genom lantliga uppväxtlan­dskap mot ett urbant nuläge. Har man en tillräckli­gt slående textmelodi-kombinatio­n med musikalisk­a novellette­r och något karakteris­tiskt eget i sitt uttryck behöver ingenting göras krångligar­e än så här.

Månskensbo­nden uppträder i Pargas 21.4, på After Eight i Jakobstad 25.4, på Doo-bop club i Vasa 26.4 och på Ritz i Vasa 5.5.

HENRIK JANSSON

 ?? FOTO: FRANK A. UNGER ?? Månskensbo­nden alias Markus Bergfors fortsätter på den nya österbottn­iska
■ popvågen.
FOTO: FRANK A. UNGER Månskensbo­nden alias Markus Bergfors fortsätter på den nya österbottn­iska ■ popvågen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland