Hufvudstadsbladet

Tunga återbud för lejonen

Många av Finlands stjärnlira­re har tackat nej till VM. Spelare som Aleksander Barkov (bilden), Esa Lindell och Rasmus Ristolaine­n kommer inte att vara med.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Det är bara två veckor tills VM i Danmark – och redan i dag kör landslagst­urneringen i Tjeckien i gång, då Finland möter värdlandet i Pardubice. Lejonen är redan inne på sin tredje VM-lägervecka – men laget ser långt ifrån färdigt ut.

Ett tiotal av spelarna debuterar i A-landslaget den här våren och det finns egentligen inga stora affischnam­n i Lauri Marjamäkis lejontrupp. Inte ännu, i alla fall – fast spelare som Veli-Matti Savinainen och Tommi Kivistö är bekanta för supportrar­na.

– Fint att vi fick med Honka, Pokka och Husso från Nordamerik­a. Här ansluter sig också Jonas Enlund och Toni Rajala till laget, säger förbundska­pten Lauri Marjamäki per telefon från Tjeckien till HBL.

Nitton av spelarna som är med i Tjeckien har aldrig spelat i ett VM. Inte ens de vanliga KHL-krigshästa­rna är med.

Få NHL-förstärkni­ngar

Backlirare­n Julius Honka är den enda NHL-spelaren i laget än så länge. Målvakten Harri Säteri ansluter till laget senare, men han har bara nio NHL-matcher bakom sig och tillbringa­de största delen av säsongen i farmligan AHL. Ville Husso och VIlle Pokka spelade också i AHL under den senaste säsongen.

Landslagsl­edningen har fått flera tunga återbud från Nordamerik­a, då bland annat stjärnlira­rna Aleksander Barkov, Rasmus Ristolaine­n och Esa Lindell avböjt VM. Till och med trotjänare­n Jussi Jokinen valde för första gången att stå över ett VM.

– Samma diskussion återkommer varje vår. Tillsamman­s med Jere Lehtinen har vi träffat 26 finländska NHL-spelare och haft goda diskussion­er med dem. Det finns många olika orsaker, skador och annat som inverkar, säger Marjamäki.

– Det grämer att Lindell och Barkov inte kan komma med. De ville verkligen spela i VM.

Barkov ville spela i VM

Det säger sig självt att Barkov – en av NHL:s bästa allroundce­ntrar – och Lindell – en av de mest begåvade unga backarna i NHL – hade varit enorma förstärkni­ngar för Finland. Marjamäki tvingas lägga om pusslet inför VM.

– Jag har lärt mig att det inte lönar sig att planera alltför långt i framtiden, säger han.

De många NHL-återbuden har också väckt spekulatio­ner om att landslaget inte längre framstår som

lika lockande för den nya generation­en av NHL-lirare. Det har också gått rykten om att Marjamäki inte har förtroende bland NHL-proffsen. Han har som bekant inte haft en rosig tid som chefsträna­re för Finlands populärast­e landslag: World Cup, VM och OS har mer eller mindre varit blåvita fiaskon.

Westerlund­s sympatier

Finlands material är sist och slutligen inte så brett. Då NHL-spelarna

inte deltar har Finland plötsligt ont om målvakter, centrar och backar. De etablerade KHL-namnen är kanske inte heller så sugna på ett VM efter en lång säsong och OS – och då ser landslaget ut som det ser ut i Pardubice.

– Jag minns Minsk 2014. Då var det lite samma situation. Vi hade 14 VM-debutanter, då tre fyra skulle vara normalt, säger Erkka Westerlund, en av de mest framgångsr­ika landslagst­ränarna någonsin.

– Det varierar ganska mycket från år till år. Ibland faller bitarna på plats och ibland kommer det en situation att det finns färre spelare tillgängli­ga. OS inverkar säkert på KHL-spelarnas lust att spela i VM.

Många inblandade

2016 hade Finland NHL-lirarna Mikko Koivu, Aleksander Barkov, Esa Lindell, Leo Komarov och Mikael Granlund i laget. Då spelade lejonen i final mot Kanada. Den här gången är oddsen definitivt emot Finland, då Sverige, Kanada och säkert också Ryssland och USA ställer upp med lag av NHL-kaliber.

– Jag tror inte att landslagst­röjan har förlorat sitt värde eller någonting sådant. Jag tror inte heller att det har att göra med Marjamäki. Jag tror bara det råkar vara ett sådant år, säger Westerlund.

– Min erfarenhet har visat att de spelare som kommer till VM verkligen är motiverade – och då brukar resultatet vara det bästa.

Barkov skadade sig precis innan grundserie­n tog slut och det är ofta skador som ligger bakom då en spelare nobbar VM. Ibland, som i Jokinens fall, vill spelaren bara vila sig efter en tung säsong. Ibland står en spelare utan kontrakt och vill inte riskera en skada.

– Där finns många som rör om i soppan, klubbchefe­r, läkare, tränare, agenter. Många har varit halvt invalider i slutet av säsongen och behöver återhämta sig, säger det internatio­nella ishockeyfö­rbundets vice president, järnkansle­rn Kalervo Kummola.

Intensivt matchprogr­am

Lejonen kommer förstås att få förstärkni­ngar ännu före VM. Finalerna i ligan, KHL och SHL pågår fortfarand­e. Några spelare kommer att bli lediga efter första omgången i NHL-slutspelet. Det finns flera meriterade spelare i KHL och NHL som fortfarand­e inte beslutat sig. Marjamäki är förstås förtegen och håller sin ”vi informerar sedan då det finns något att informera om”-linje.

– Ibland då ingen förväntar sig något av oss går det bra, säger Kummola.

– Jag tycker det är märkligt att folk kritiserar Marjamäki och laget innan en enda VM-match har spelats.

I dag möter Finland som sagt Tjeckien och inom de närmaste tio dagarna spelar landslaget ytterligar­e fem matcher mot Tjeckien, Ryssland och Sverige. Därefter kör VM i gång.

– Jag har en bra känsla av laget. Det finns en stark vilja. Det blir kul att få spela lite tuffare matcher, säger Marjamäki.

 ??  ?? Foto: leHtiKUVa / aNtti aiMo-KoiVisto
Foto: leHtiKUVa / aNtti aiMo-KoiVisto
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/GETTY IMAGES/AFP/RONALD MARTINEZ ?? Dallasback­en Esa Lindell skulle gärna ha deltagit i VM, men en skada sätter stopp för hans resa till Danmark.
■
FOTO: LEHTIKUVA/GETTY IMAGES/AFP/RONALD MARTINEZ Dallasback­en Esa Lindell skulle gärna ha deltagit i VM, men en skada sätter stopp för hans resa till Danmark. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland