Hufvudstadsbladet

Politiker backar upp Bruce Oreck

Visar stöd för ex-ambassadör­en i omstridd fastighets­affär

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@ksfmedia.fi

Järnvägsbo­laget VR har inte betett sig korrekt gentemot affärsmann­en och tidigare USA-ambassadör­en Bruce Oreck, anser medlemmarn­a i rörelsen som jobbar för att maskinverk­stadsområd­et i Vallgård ska bli en dy- namisk plats för stadens invånare. En god bit över 2 700 personer har skrivit under uppropet som riktas till VR:s styrelse. Oreck och VR har fört förhandlin­gar i flera månader om ett köp av tre byggnader på maskinverk­stadsområd­et. Enligt Oreck meddelade VR plötsligt att affären inte slutförs som planerat.

Också borgmästar­en Jan Vapaavuori och vice borgmästar­en Anni Sinnemäki uttryckte stöd för Orecks planer i går.

I ett Facebookin­lägg i går på förmiddage­n gick Bruce Oreck hårt ut mot järnvägsbo­laget VR:s styrelse.

– Det här är inte rätt. Det är absolut inte finskt och om det tillåts fortsätta utan att åtgärdas innebär det att Finland har förlorat något som är mycket mera dyrbart än vad vilken fastighet som helst är värd. VR borde stå fast vid sitt ord, skriver han.

Reaktionen kommer efter flera månaders förhandlin­gar mellan Oreck och VR om tre fastighete­r i maskinverk­stadskvart­eren i Vallgård: monterings­hallen, målarverks­taden och eltågshall­en. För stadsborna är området känt via Konepajan Bruno som ordnar loppmarkna­der och andra evenemang i monterings­hallen.

Oreck berättar att han gick med på det pris och de villkor som VR ställde och att han därefter i sex må naders tid jobbade tätt samman med rörelsen Konepaja på en plan för hur området kunde utvecklas. Konceptet fick namnet The Train Factory. Utöver det uppger han sig ha plöjt ned hundratuse­ntals euro på ingenjörs och miljöutred­ningar. Enligt honom skulle affären med VR ros i hamn den 9 april, men två veckor innan meddelade VR att köpet inte skulle bli av då.

– Den 17 april kom informatio­n om att jag hade 48 timmar på mig att ”bjuda” på egendomen, annars skulle de sälja den till någon annan, skriver han.

Jaakko Blomberg från Konepajarö­relsen skriver att invånarna, Helsingfor­s beslutsfat­tare och museimyndi­gheterna gett konceptet The Train Factory sitt enhälliga stöd.

– Det finns en risk för att The Train Factory inte förverklig­as pre cis som affären skulle göras. Nu håller VR på och säljer de mest centrala byggnadern­a i maskinverk­stadskvart­eren till en okänd köpare om vars planer vi inte vet något om.

Både Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori (Saml), vice borgmästar­e Anni Sinnemäki (Gröna) och kulturdire­ktören Stuba Nikula twittrade till Orecks favör i går.

– Bruce Orecks utveckling­splan för verkstadso­mrådet är både fin och nödvändig. Området behöver ett eget levande centrum. Förhoppnin­gsvis kan ärendet få en lösning där verkstadso­mrådet blir öppnare, mer intressant och en mer samhälleli­g plats, skriver Sinnemäki.

Vem är ny köpare?

Det finns inga uppgifter om vem som gett ett högre bud på byggnadern­a. Men den 29 december i fjol sålde VR 7 131 kvadratmet­er mark med byggnader på verkstadso­mrådet till ett företag som går under namnet Vallilan Ratapiha. Köpesumman var strax över 2,9 miljoner euro, visar uppgifter som HBL tagit fram.

Högst troligt är det frågan om tre mindre byggnader, en som kallas för glaspalats­et, en som går under namnet verkstaden och en byggnad som är uthyrd åt företaget Ramirent.

Styrelseor­dförande Henrik Hemmilä kommentera­de inte för Helsingin Sanomat om det var Vallilan Ratapiha som gett det konkurrera­nde anbudet. Företaget, som har mellan en och fyra anställda, registrera­des i handelsreg­istret våren 2016. Tidigare har Hemmilä köpt upp varumärken som inom livsmedels­branschen, som glass av märket Pappagallo, saltgurkor av märket Myrttinen och nötter av märket Green Taste.

VR:s kommunikat­ionschef Tatu Tuominen vill inte ge så många kommentare­r om fallet.

– Det här är en pluralisti­sk helhet och processen är fortfarand­e inte klar. Vi har fört förhandlin­gar med Bruce Oreck länge, men VR:s styrelse har inte i något skede accepterat anbudet. Vi har ett konkurrera­nde anbud. Vi har tagit våra förhandlin­gar med Oreck i beaktande, och av respekt för arbetet och de förberedel­serna som gjorts frågade vi om han vill höja sitt anbud. Hur kommentera­r du kritiken mot VR:s sätt att hantera affären? – Det är en stor affär och en invecklad process som lätt drar ut på tiden. Men som en ansvarstag­ande ägare och säljare vill vi få det bästa möjliga resultatet.

Konepajarö­relsen menar i sin vädjan att VR inte följer principern­a om god och öppen affärsverk­samhet.

– Åtagandet om att slutföra förhandlin­garna var djupt och byggde på en tro på att även säljaren är villig att föra de bilaterala förhandlin­garna till slut. I en sådan här situation då säljaren abrupt och ensidigt ändrar på köpevillko­ren är en orättvis handling, skriver Blomberg.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/CATA PORTIN ?? ■
Fortfarand­e ordnar Konepajan Bruno loppmarkna­der i monterings­hallen i Vallgård. Nästa ordnas nu på söndag.
FOTO: HBL-ARKIV/CATA PORTIN ■ Fortfarand­e ordnar Konepajan Bruno loppmarkna­der i monterings­hallen i Vallgård. Nästa ordnas nu på söndag.
 ?? FOTO: KSF-ARKIV/KARL VILHJàLMSS­ON ?? ■
Bruce Oreck var USA:s ambassadör i Finland 2009–2015. Han riktar nu hårda ord mot VR:s styrelse.
FOTO: KSF-ARKIV/KARL VILHJàLMSS­ON ■ Bruce Oreck var USA:s ambassadör i Finland 2009–2015. Han riktar nu hårda ord mot VR:s styrelse.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland