Hufvudstadsbladet

Bouanane inspirerad­es av efterlyst man

Den åtalade för knivattack­en i Åbo fick hjälp av en nu efterlyst man att komma åt IS-propaganda. Mannen uppmuntrad­e honom också att utföra dådet i just Finland. Ny informatio­n om kontaktern­a mellan de två kom fram under rättegånge­n i Åbo i går.

- ANNA SVARTSTRöM 029 0801 404, anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Rättegånge­n efter knivattack­en i Åbo i augusti är inne på sin andra vecka, och har till stor del varit vikt för hörandet av Abderrahma­n Bouanane, åtalad för två mord och åtta mordförsök i terroristi­skt syfte.

Gårdagens rättegång hölls ändå utan honom på plats. Efter att han igen, precis som på tisdagen, vägrade sätta sig leddes han ut ur salen.

Rätten fick sedan ett läkarintyg om att han inte bedömdes kunna höras på ett ändamålsen­ligt sätt den dagen. Om den åtalades skick tilllåter det finns tid reserverat för honom under rättegånge­ns sista vecka i mitten av maj i stället.

I stället gick åklagaren igenom förhör som hållits med den åtalade under förundersö­kningen. Ny informatio­n, som Centralkri­minalpolis­en hemligstäm­plat i förundersö­kningsprot­okollet, presentera­des i rätten.

Det handlar om Bouananes kontakter med en man som nu är internatio­nellt efterlyst. Den 23-årige mannen är finsk medborgare av uzbekiskt ursprung.

Bouanane kom i kontakt med honom i en av moskéerna i Åbo. Mannen var positivt inställd till IS och de diskuterad­e terrororga­nisationen med varandra.

Inför sitt dåd förde Bouanane fram att det vore vettigare att genomföra en attack i till exempel Frankrike, med en tydligare koppling till händelsern­a i Syrien. Mannen hade då svarat med att Finland också ”är skyldigt och bär ansvar” och påstått att Finland sänt soldater till landet.

– Jag trodde på det som kompisen sade.

– Det gav mig en åsikt att jag har rätt att göra det, alltså döda finländare.

I förhör har den åtalade uppgett att bombningar av IS-fästet Raqqa i Syrien några dagar före knivattack­en var det som fick honom att genomföra den.

Finland har inte sänt soldater till Syrien. Däremot har Finland tillsamman­s med ett sextiotal andra länder deltagit i en operation mot IS i Irak. Den har gått ut på att omkring hundra finska soldater har utbildat lokala säkerhetsm­yndigheter, uppger man från Försvarsma­kten till nyhetsbyrå­n STT.

Försökte åka bort

Kontakt med den uzbekiske mannen fick den åtalade strax före Ramadan – som i fjol inföll från slutet av maj till slutet av juni – och det var också då som han intensivt började ta del av IS-propaganda. Mannen hjälpte honom skapa en profil på den krypterade chattjänst­en Telegram och med att hitta videofilme­r.

I ett förhör frågar polisen Bouanane om mannens inflytande på honom och får svaret:

– Det jag gjorde det gjorde jag själv. Han har inget med det att göra alls.

Mannen fick ändå honom att intressera sig för att tillverka ett bombbälte eller bomb – något han inte gjorde. Mannen ska bland annat ha sagt att gärningsma­nnen bakom lastbilsat­tacken i Stockholm hade dött om han använt ett, vilket framställd­es som ett bättre alternativ än fängelse.

Det fanns också de som reagerade på Bouananes radikalise­ring. I förhör har han sagt att han ”blev helt virrig” av allt material han tittat på. Det märkte en kompis som försökte skaffa en biljett till Tyskland åt honom så att han skulle kunna starta från tomt bord, vilket han hade velat. Resebyrån var ändå stängd.

Det var i mitten av juni och knivdådet utfördes den 18 augusti.

Varierande om terrorism

Åklagarna Hannu Koistinen och Sampsa Hakala lyfte i går speciellt fram delar ur förhör som var avsedda att visa på den åtalades syfte med dådet, syn på terrorism och kopplingar till IS. En del av dem är inspelade och visades i rätten.

Åtalet lyder ”i terroristi­skt syfte” och för att rekvisiten för terroristb­rott ska uppfyllas ska gärningen vara ”ägnad att allvarligt skada en stat eller en internatio­nell organisati­on” samt ”injaga allvarlig fruktan i en befolkning”.

I ett förhör får Bouanane frågan om han ville orsaka skräck och rädsla.

– Ja, jag ville stärka Islamiska staten.

På vad han tänkte under dådet svarar han: – Att jag utför ett terroristi­skt dåd. Samtidigt, i ett annat förhör, säger han att han svarar så för att polisen enligt honom talar om det som terrorism. Hans försvarsad­vokat som är med betonar för honom att han ska ge sin syn och inte blidka förhörsled­aren.

Ett svar på vad han ser som terrorism lyder:

– Enligt mig är det terrorism när muslimer, soldater till exempel, försvarar sitt land eller sig själv.

Enligt mig är det terrorism när muslimer, soldater till exempel, försvarar sitt land eller sig själv. Abderrahma­n Bouanane i tidigare förhör.

Den åtalade hann höras i rätten under någon timme på tisdagen, och de svar han gav då skiljer sig på flera punkter från de han gav under förundersö­kningen. I rätten i går sade hans försvarsad­vokat Kaarle Gummerus att han hänvisar till förhören i förundersö­kningen och inte till de muntliga svaren.

Det handlar bland annat om att Bouanane i förhören nekat att han skulle ha riktat in sig speciellt på kvinnor.

Försvarets linje är att det inte handlar om ett terroristb­rott, att det rör sig om dråp och dråpförsök, samt att den åtalade efter de första offren tänkte fly och högg mot dem som försökte hindra honom.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI LEHTI ?? I går leddes Abderrahma­n Bouanane in i rättssalen i Starrbacka fängelse av påfallande många vakter som bestämt höll i honom, och med handklovar bakom ryggen. I den inspelade förhören från i höstas är han betydligt lugnare och svarar fokuserat. Bilden...
FOTO: LEHTIKUVA/RONI LEHTI I går leddes Abderrahma­n Bouanane in i rättssalen i Starrbacka fängelse av påfallande många vakter som bestämt höll i honom, och med handklovar bakom ryggen. I den inspelade förhören från i höstas är han betydligt lugnare och svarar fokuserat. Bilden...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland