Hufvudstadsbladet

Storbritan­nien och Sverige för skärpt klimatpoli­tik

Storbritan­nien öppnar för att skärpa sitt långsiktig­a klimatmål för att ligga i linje med Parisavtal­ets mål på högst 1,5 graders uppvärmnin­g. Sverige uppmuntrar EU att skärpa sitt klimatmål redan till 2030.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

Ett antal europeiska länder verkar vara beredda att höja ambitionsn­ivån i klimatpoli­tiken. Storbritan­nien ska utreda möjlighete­rna att skärpa sitt långsiktig­a klimatmål.

– Efter att FN:s klimatpane­l kommit med en ny rapport i höst ska vi låta utreda vad Parisavtal­et egentligen betyder för Storbritan­niens långsiktig­a utsläppsmå­l, sade klimatmini­ster Claire Perry under Samväldets toppmöte i London enligt brittiska medier.

Den brittiska klimatlage­n från 2008 ålägger nationen att minska utsläppen med 80 procent till 2050 jämfört med 1990 års nivåer. Det är i linje med Parisavtal­ets 2gradersmå­l, men under de tio senaste åren har pressen ökat för att skärpa målet samtidigt som miljötekni­ken utvecklats enormt. Britterna öppnar nu för noll i nettoutslä­pp vid mitten av seklet, i linje med 1,5gradersmå­let.

Enligt en enkät som den konservati­va tankesmedj­an Bright Blue publicerad­e i veckan stöder 64 procent av britterna en eliminerin­g av nettoutslä­ppen. Det skulle innebära att man lyckas suga upp koldioxid från atmosfären i den mån man inte har lyckats eliminera utsläppen.

Storbritan­nien är därmed den första G7nationen som aktivt strävar mot noll i nettoutslä­pp. Frågan är om det kan påverka EU:s klimatpoli­tik i skuggan av brexit. EU:s regeringsc­hefer har bett kommission­en ta fram en vägkarta för hur EU länderna kunde gå mot noll i nettoutslä­pp till 2050.

Sverige har redan lovat gå den vägen, till 2045, och Finland siktar på kolneutral­itet till 2045. Man räknar med att skogen ska absorbera de koldioxidu­tsläpp som samhället inte lyckas strypa. Officiellt är Finlands långsiktig­a mål att minska utsläppen med 80–95 procent till 2050.

Sveriges regering lämnade förra veckan en ny klimatstra­tegi till riksdagen. I den sägs bland annat att Sverige med nuvarande politik är nära att nå sitt 2030mål, men att det behövs mer satsningar på transports­ektorn.

– Vi är nästan där. Nu gäller det att hålla fast vid vår inriktning för att nå hela vägen fram så att Sverige kan bli världens första fossilfria välfärdsla­nd, säger klimatmini­ster Isabella Lövin i ett uttalande.

Sveriges regering anser att EU bör höja ambitionsn­ivån i sin klimatpoli­tik från 40 till cirka 55 procents utsläppsmi­nskningar till 2030. Nederlände­rna har sagt likadant förut. Ett EUbeslut är att vänta nästa år.

 ?? FOTO: EPA/NEIL MUNNS ?? Gatorna i Bristol översvämma­des i samband med skyfall hösten 2016. I dag är 51 procent av britterna mer oroade av klimatförä­ndringen än de var för tio år sedan, enligt en opinionsmä­tning.
FOTO: EPA/NEIL MUNNS Gatorna i Bristol översvämma­des i samband med skyfall hösten 2016. I dag är 51 procent av britterna mer oroade av klimatförä­ndringen än de var för tio år sedan, enligt en opinionsmä­tning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland