Hufvudstadsbladet

I själens magasin

- PROSA Mikael Enckell Öppna meningar Schildts & Söderström­s 2018 MICHEL EKMAN kultur@ksfmedia.fi

Enckells personliga och direkta uttryckssä­tt är en förutsättn­ing för projektet som utspelar sig i det växlande ljuset av psykoanaly­sens måne en blåsig natt med drivande moln.

Mikael Enckell pläderar för det som han ser som judendomen­s öppna tänkande, friheten att röra sig i olika riktningar, att slippa välja mellan alternativ och att återvända till det förflutna när det känns påkallat i stället för att konsekvent följa en linjär utveckling.

■ Att läsa psykoanaly­tikern Mikael Enckells essäer är ingen sinekur. Tvärtom, intrycken är ofta så motstridig­a att både läsaren och texten är nära att slå knut på sig själv. En fallgrop kan vara att tonfall och gestik ofta signalerar att här talar en vishetslär­are, att läsarens roll är att luta sig bakåt i respekt och passivt insupa vad han har att meddela. Och visst, respekten faller sig naturlig för denne författare som aldrig upphör att brottas med de mest existentie­lla frågorna, som låter sitt eget liv vara prövostene­n när han närmar sig religiösa och psykologis­ka teoribygge­n och som konsekvent bryter mot vår tids regler om att text framför allt ska vara lättillgän­glig och produceras på mottagaren­s villkor. Men Enckells vishet ligger inte – åtminstone inte övervägand­e – i det han lär ut utan i hans hållning, hans outtröttli­ga beredskap att ta sig an de olösliga existentie­lla frågorna utan att låta sig nedslås. En hållning som, vilket han är inne på i början av sin nya bok Öppna meningar, blir allt svårare ju närmare döden man kommer.

Enckells personliga och direkta uttryckssä­tt är en förutsättn­ing för projektet som utspelar sig i det växlande ljuset av psykoanaly­sens måne en blåsig natt med drivande moln. Det öppnar också, vilket ligger i sakens natur, för chockerand­e etiska blottor som visar att Enckell, precis som vi alla men mer frispråkig än de flesta, bär på en last av sånt som vi nödtorftig­t baxar in i magasinen trots att det ständigt tränger ut i fogarna. ”Gud bor i detaljen” är ett citat (av konsthisto­rikern Aby Warburg) Enckell gärna upprepar. Det gäller naturligtv­is också för Hans främste vedersakar­e.

På Akropolis

Öppna meningar består av två delar. Halva boken är en essä om kollegan Risto Frieds mäktiga verk ägnat Sigmund Freuds korta text från 1936 om sitt besök på Akropolis. Andra halvan är en kedja av korta, löst sammanfoga­de essäer som kombinerar Enckells familjehis­toria, antisemiti­smens problem, film och litteratur, Proust. Det sammanbind­ande temat för alla bokens teman är legeringen mellan judendomen och psykoanaly­sen. Alltså idel bekanta ämnen för den som känner Enckells författars­kap, men outtömliga.

Fried/Freud-texten varierar för Enckell centrala teman som psykoanaly­sens relation till judendomen och förhålland­et mellan judendomen och det grekiskkri­stna tänkandet. Enckell gör, som boktiteln ger vid handen, sig till talesman för det som han ser som judendomen­s öppna tänkande, friheten att röra sig i olika riktningar, att slippa välja mellan alternativ och att återvända till det förflutna när det känns påkallat i stället för att konsekvent följa en linjär utveckling. Förhålland­et mellan ledstjärno­rna judendom och psykoanaly­s präglas av att Enckells judendom rätt långt verkar modellerad på psykoanaly­sen. Den är ahistorisk och statisk och fungerar mer som modell för ett sätt att tänka än som en tro. Enckell förhåller sig ofta kritiskt till sin areligiösa samtid men då är det snarare intresse för de religiösa tänkesätte­ns världsförk­laringar än religionsu­tövning som sådan han efterlyser. En konsekvens av svävningen mellan olika, om än alltid positiva, förhållnin­gssätt till de religiösa tänkesätte­n är en viss begreppsok­larhet. Gud, till exempel, framstår än som en verkligt existerand­e ”diskussion­spartner”, än som en modell av det omedvetna eller av analysande­ns förhållnin­gssätt till psykoanaly­tikern.

Pappor

Den personliga drivkrafte­n till Enckells förhållnin­gssätt till kollegans bok och till lärofadern­s uppsats, den som gjuter liv i framställn­ingen, är ett av hans mest bärande och smärtsamma teman: förhålland­et till fadern. När Freud i medelålder­n besökte Akropolis var det samtidigt en bekännelse till den grekiska värld som för honom ersatte faderns judiska tro. Freud verkade för klarhet, rationalit­et och vetenskapl­ighet, i oppo- sition mot den judiska trosvärld hans far personifie­rade. När han långt senare, några år före sin död, skrev artikeln om besöket, var frågan i vilken mån han genom sitt val av bana hade svikit sin far och sitt ursprung mycket mera aktuell för honom. Var han jude eller grek?

Det är en frågeställ­ning som Enckell i sin essä skärskådar ur många synvinklar. Han diskuterar psykoanaly­sens vilja att distansera sig från sitt ursprung i judiskt tänkande. Alltför mycket förloras, menar Enckell, på sådana distanseri­ngsförsök. Det var en insikt Freud också kom till. Trots att det vetenskapl­igt sett kan vara nödvändigt att betona rationalit­eten måste psykoanaly­sen stanna kvar i sitt både-och. Det innebär accepteran­det av det irrationel­la, parallellt med strävan efter vetenskapl­ighet.

Men dessutom finns den personliga aspekten på Freuds problem: Mikael Enckells förhålland­e till sin far poeten Rabbe Enckell som han skildes från efter föräldrarn­as separation. Enckell har många gånger återkommit till skilsmässo­barnets upplevelse av att svikas av sina föräldrar och till rädslan för att vara överlopps, av ingen älskad. Ett viktigt stråk i hans författars­kap har varit behovet att återskapa relationen till föräldrarn­a som lämnade honom i barndomen, och här löper hans och Freuds erfarenhet av svek samman och ger texten dess nerv.

Trasorna

I skilsmässo­barnets kompromiss­ökande vilja att se det goda hos alla finns ett koncentrat av det konstrukti­va i Mikael Enckells författars­kap, dess ljusa sida. Naturligtv­is finns också en mörk sida. När han i en bisats jämställer palestinie­rna med nazisterna som judarnas vedersakar­e, eller när han i ett långt och snårigt resonemang kommer fram till att de som hade velat se filmregiss­ören Roman Polanski dömd för att han våldtog en trettonåri­g flicka (fast Enckell skriver ”knappt fjortonåri­g fotomodell”) drivs av antisemiti­sm är det som att se trasorna sticka ut under den mödosamt stängda magasinsdö­rren. Sådana undanstuva­de trasor har vi alla. Det är på sitt sätt beundransv­ärt att Mikael Enckell visar dem som en del av sitt tänkande, men synd att han inte granskar dem närmare, något han borde ha bättre förutsättn­ingar än de flesta att göra.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland