Hufvudstadsbladet

Fredagsmys med mördare

- ANNIKA HäLLSTEN

Ondska är inte småtrevlig­t, skriver Annika Hällsten på tal om vår fäbless för polisserie­r.

Häromdagen tittade jag på en färsk film om två ensamståen­de åldringar som sökte tröst hos varandra. De två 80+-arna var inte vilka gamlingar som helst, de spelades av de alltid glamorösa Jane Fonda och Robert Redford, men de var helt tydligt gamla – rynkiga, fårade, gråhåriga och med krumma ryggar.

Gamla människor har som känt ofta sömnproble­m och filmen Our Souls at Night börjar med att den ena av dem, änkan Addie Moore försiktigt frågar änklingen Louis Waters om han kan tänka sig att tillbringa nätterna hos henne, i hennes säng. ”Bara sova, inget annat”, förtydliga­r hon.

Ur detta stillsamma sovande utvecklas sedan en liten historia om kärlek sent i livet och om uppoffring­ar, ingen märkvärdig historia alls, men ett vilsamt drama utan chockerand­e skrämselef­fekter. Och utan skymten av en seriemörda­re. Varifrån kommer alla dessa vidriga mördare som nu befolkar våra vardagsrum och som förvandlar fredagsmys till en blodig sörja? Och varför är vi så upptagna av att titta på dem och deras motbjudand­e handlingar och varför envisas vi med att kalla det för underhålln­ing?

Människor stenas, knivskärs, dränks, kastreras, bränns, skjuts, förblöder och våldtas till döds medan vi begapar vedervärdi­gheterna smaskande i oss popcorn i våra bekväma soffor.

Kolla in utbudet på strömnings­tjänsterna och ni kommer att upptäcka manusförfa­ttarnas variations­rikedom vad gäller konsten att döda.

Jag avskydde Bron på grund av det utstuderad­e våldet som var särskilt osmakligt i den tredje säsongen där minst en person dödades per avsnitt. Det blev ganska många äcklighete­r och efter att hälften av avsnitten hade visats slutade jag följa med serien, trots Sofia Helins fina insats.

Nu försöker jag mig på franska dramat La Mante, i ett fåfängt försök att bättra på mina kunskaper i franska, men tvingas tyvärr inse att manusförfa­ttarna tagit intryck av Bron. En annan tänkbar inspiratio­nskälla är Änglar och demoner där fyra kardinaler gick en brutal död till mötes.

La Mante (Bönsyrsan) rider på skådespela­ren Carole Bouquets insats. Bouquet spelar Bönsyrsan, en mördare inspärrad på livstid men vars bestialisk­a mord nu inspirerat en copycat. Bönsyrsan går med på att hjälpa polisen i utbyte mot att hon får träffa sin son hon inte sett sedan han var barn.

Tempot är bra men morden hade jag klarat mig utan. Man hade åtminstone kunnat slippa se dem.

Spänning i ett drama kan byggas upp av annat än psykopater som ruvar på hämnd eller drivs av dunkla motiv och poliser som jagar fram i natten med laddade revolvrar. Se på serier med vardagsdra­matik vi alla kan känna igen oss i, som Barnmorska­n i East End till exempel.

För den som anser att livet inte är värt att leva om det inte finns en polisserie till hands har jag några bra tips. Främst bland dem är förstås brittiska Broadchurc­h.

I Broadchurc­h slipper vi närbilder på torterade och lemlästade offer. I stället koncentrer­ar sig serien på hur människorn­a i det lilla samhället reagerar när en pojke försvinner och hittas dödad. Förtvivlan, sorg, skuldbeläg­gning samsas med den envisa driften att gå vidare i livet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland