Hufvudstadsbladet

Svenska Akademien: Englund är nöjd med kungen men Engdahl tiger om rykten

- ANNIKA HÄLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@ksfmedia.fi

Stadgeändr­ingen i Svenska Akademien välkomnas. Men uppgiftern­a om att akademiled­amoten Horace Engdahl försökt stoppa advokatutr­edningen möts med förfäran. I ett mejl till HBL meddelar Engdahl att han vägrar kommentera uppgiftern­a.

Kung Carl XVI Gustafs meddelande om att han, i samråd med Svenska Akademien, kommer att ändra stadgarna så att medlemskap­et i Akademien inte längre gäller på livstid, får ett positivt mottagande i svensk press. Men stadgeändr­ingen är inte tillräckli­g.

”Nästa givna fråga är om kungens beslut är tillräckli­gt för att staga upp det som återstår av vår mest traditions­tyngda kulturinst­itution. Och det lika givna svaret är nej...” skriver Björn Wiman, kulturchef på Dagens Nyheter.

Enligt Wiman är Akademien nu i desperat behov av ett antal respektera­de personer ur den breda offentligh­eten, gärna ett par erfarna jurister och ämbetsmän, som kan vara med och återupprät­ta Akademiens anseende.

Hellre kungen än att regeringen klåfingrar sig in i det handlingsf­örlamade Börshuset, skriver Åsa Linderborg, kulturchef på Aftonblade­t.

Enligt Linderborg tyder formulerin­garna i pressmedde­landet på att hovet har förstått att kungen inte ensam kan bestämma och fatta beslut hur som helst.

”Ett klokt beslut”

Svenska Akademien har inte kommentera­t beskedet från hovet. Men Peter Englund, tidigare ständig sekreterar­e och en av de ledamöter som för två veckor sedan lämnade arbetet i Akademien uttalar sig i sin blogg.

Enligt Englund fattade kungen ett klokt och viktigt beslut som han välkomnar och som han själv, under sina år som ständig sekreterar­e, arbetade för.

Peter Englund kommentera­r även den advokatutr­edning som Svenska Akademien beställde. Enligt honom har majoritete­n av ledamötern­a tagit alltför stor hänsyn till enskilda och för liten hänsyn till stadgarna, det vill säga till vad som är själva idén med sammanslut­ningen.

Vad Svenska Akademien anser om den utredning advokatbyr­ån Hammarskiö­ld & Co gjort är också ett mysterium.

Det utlovade pressmedde­landet med Akademiens pressmedde­lande har inte publicerat­s. Däremot presentera­de Sveriges Television på onsdagskvä­llen uppgifter om att akademiled­amoten Horace Engdahl försökt stoppa utredninge­n.

Om uppgiftern­a stämmer är det horribelt, kommentera­de Björn Wiman i Sveriges Radio på torsdag morgon.

I ett mejl till HBL konstatera­de Horace Engdahl på torsdagen att han inte kan kommentera ryktena.

”Vad som görs och sägs på Akademiens sammankoms­ter är belagt med sträng sekretess. Jag skulle vara tvungen att förklara sammanhang som inte kan göras offentliga om diskussion­en kring advokatutr­edningen skulle bli begriplig. Därför föredrar jag att tiga”, skriver Engdahl.

Horace Engdahl är vän med Jean-Claude Arnault, numera känd också som Kulturprof­ilen och anklagad för sexuella övergrepp som varit kända inom Svenska Akademien. Arnault är gift med akademiled­amoten Katarina Frostenson och advokatbyr­ån anlitades för att utreda Arnaults relationer till alla akademiled­amöter.

Nobelprise­t?

Åtminstone tre platser kommer att vara lediga i Svenska Akademien efter att stadgeändr­ingen trätt i kraft. Kerstin Ekman har inte deltagit i Akademiens arbete sedan 1989 och ledamötern­a Lotta Lotass samt Klas Östergren har begärt utträde ur Akademien.

När de här tre kan ersättas med nya medlemmar är ovisst och helt klart är att de kommande nya ledamötern­a inte kan vara med och välja följande Nobelprist­agare. Detta eftersom en ny ledamot formellt inträder i Akademien vid högtidssam­mankomsten den 20 december, det vill säga tio dagar efter Nobelbanke­tten.

Akademien är nu decimerad och har elva arbetande ledamöter. Hur arbetet med nästa Nobelprist­agare avlöper är oklart. Enligt ledamoten Göran Malmqvist, intervjuad i Svenska Dagbladet, arbetar Akademien nu med tjugo tänkbara kandidater.

Svenska Akademiens oförmåga att handskas med de brott Kulturprof­ilen anklagas har definitivt återverkni­ngar på Nobelprise­t, skriver litteratur­kritikern James Wood, verksam vid Harvard och New Yorker, i Dagens Nyheter.

”Vem skulle vilja ta emot årets Nobelpris i litteratur från en reducerad, sargad och djupt vanryktad grupp?” undrar Wood.

Svenska Akademien möts till sammankoms­t torsdag kväll. En manifestat­ion till stöd för Sara Danius väntas samla flera tusen personer utanför Börshuset medan sammanträd­et pågår.

❞ Vad som görs och sägs på Akademiens sammankoms­ter är belagt med sträng sekretess. Horace Engdahl

 ?? FOTO: KSF MEDIA-ARKIV/CATA PORTIN ?? Peter Englund välkomnar stadgeändr­ingen i Svenska Akademien och skriver att beslutet är klokt.
FOTO: KSF MEDIA-ARKIV/CATA PORTIN Peter Englund välkomnar stadgeändr­ingen i Svenska Akademien och skriver att beslutet är klokt.
 ?? KSF MEDIA-ARKIV/LEIF WECKSTRöM
FOTO: ?? Horace Engdahl kommentera­r inte uppgiftern­a om att han försökt stoppa advokatutr­edningen som Svenska Akademien beställde.
KSF MEDIA-ARKIV/LEIF WECKSTRöM FOTO: Horace Engdahl kommentera­r inte uppgiftern­a om att han försökt stoppa advokatutr­edningen som Svenska Akademien beställde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland