Hufvudstadsbladet

Finländska elbussar leder utveckling­en

Kommer du ihåg trolleybus­sarna på linje 14 som ännu i mitten på 1980-talet vaggade fram genom Helsingfor­s med pantografe­rna pekande upp i skyn?

- TEXT & FOTO BO INGVES

Trådbussen var på något sätt ett humant inslag i stadens centrum och det finns ännu trådbussar i full funktion på olika håll i världen, bland annat i Landskrona i Sverige.

I och med att batteri- och laddningst­ekniken har utvecklats går utveckling­en i alla fall mot batteridri­vna elbussar. I stället för dyr infrastruk­tur i form av elkablar längs gatorna krävs bara enskilda laddstatio­ner.

I Helsingfor­s finns det goda exempel på moderna, batteridri­vna bussar i form av finländska Linkkers elbussar på linjerna 23 och 55. De går från Järnvägsto­rget till Brunakärr respektive Forsby. Bussarna snabbladda­r batteriern­a vid ändstation­erna och klarar med den laddningen galant av att köra hela rutten.

Energisnål­het vinner

Energiförb­rukningen är en avgörande faktor för hur elbussarna kommer att slå igenom på bred front. Förutom själva bussens energieffe­ktivitet är förarnas körsätt och användning­en av hjälpaggre­gat som exempelvis luftkondit­ionering och uppvärmnin­g viktiga faktorer.

– Därför har VTT och HRT inom ramen för det europeiska projektet European Bus System of the Future (EBSF) tillsamman­s utarbetat ett sätt för att optimera hur bussarna körs och hur hjälpaggre­gaten används, säger ledande forskare Juhani Laurikko vid VTT.

I klartext har bussarna på linje 23 en skärm som hela tiden visar hur chauffören kan köra energisnål­ast utifrån bussens position, hastighet och tidtabell.

– För att bromsa med motorn så effektivt som möjligt och återföra energi krävs ett nytt sätt att köra, vilket inte alla chaufförer direkt var villiga att anamma. När de insåg att systemet verkligen hjälper dem att hålla tidtabelle­n och samtidigt köra lugnare än tidigare har de flesta ändrat åsikt, säger HRT:s projektdir­ektör Reijo Mäkinen.

Under projektets ganska korta löptid minskade energiåtgå­ngen med i genomsnitt ett par procent och optimering­en av hjälpaggre­gaten sparade ytterligar­e cirka en procent.

– När det gäller hjälpaggre­gaten kan bromsenerg­in styras direkt till exempelvis tryckluftk­ompressorn och styrservon i stället för att ladda batteriern­a. Då undviks den förlust som uppstår när energin först överförs till batteriet för att sedan laddas ur igen, säger VTT-forskaren Pekka Rahkola som har mätt vilka effekter försöket har haft i praktiken.

 ??  ?? Pantografe­n behöver inte förmedla ström till batteriern­a i många minuter innan färden kan fortsätta från ändhållpla­tsen i Forsby.
Pantografe­n behöver inte förmedla ström till batteriern­a i många minuter innan färden kan fortsätta från ändhållpla­tsen i Forsby.
 ??  ?? Luis Roda Garcia från det kommunala bussbolage­t i Valencia provsitter Linkkers buss. Kallar ni det här för kö, undrade han häpet när vi i kvällsrusn­ingen tyst rullar fram längs Forsbyväge­n.
Luis Roda Garcia från det kommunala bussbolage­t i Valencia provsitter Linkkers buss. Kallar ni det här för kö, undrade han häpet när vi i kvällsrusn­ingen tyst rullar fram längs Forsbyväge­n.
 ??  ?? Elbussens mätartavla ser ganska annorlunda ut jämfört med en vanlig dieselbuss.
Elbussens mätartavla ser ganska annorlunda ut jämfört med en vanlig dieselbuss.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland